Četvrtak, 17.07.2014.

20:31

"Dobro je što se čuo glas Srba"

Predsednik Alijanse za budućnost Kosova (AZBK) Ramuš Haradinaj ocenio je da je dobro što se glas Srba danas čuo u Skupštini Kosova.

Izvor: Beta

Default images

On je dodao i da je dobro što su srpski poslanici glasanjem preuzeli ulogu u parlamentu.

U vezi s podrškom srpskih poslanika postizbornoj koaliciji, ako on bude formirao Vladu Kosova, Haradinaj je ocenio da je i formiranje Vlade u interesu svih koji žive na Kosovu, pa i Srba i da su zato, naravno i Srbi deo buduće Vlade.

"Srbi su glasali za sebe, za svoju ulogu u Skupštini i mislim da je to ozbiljna stvar", rekao je Haradinaj komentarišući to što su srpski poslanici danas glasali za kandidata njegove koalicije.

Nakon što su poslanici predizborne koalicije okupljene oko Demokratske paritije Kosova Hašima Tačija napustili Skupštinu, postizborna koalicija okupljena oko partije AZBK i partije manjina nastavile su konstitutivnu sednicu Skupštine Kosova.

U nastavku sednice za predsednika parlamenta izabran je Isa Mustafa, kadnidat Demokratskog saveza Kosova, stranke koja je s AZBK i Inicijativom za Kosovo u postizbornoj koaliciji.

U radu je ucestvovalo i Samoopredeljenje Aljbina Kutrija.

Odgovarajući na pitanje novinara da li smatra da je današnjim glasanjem Srba stvorena koalicija AZBK, Demokratskim savezom Kosova i Inicijatvom za Kosovo, Haradinaj je rekao da se ne može govoriti o klasičnoj koaliciji.

Komentarišući tvrdnje predstavnikla Demokaratske partije Kosova da današnji izbor Mustafe za predsednika kosovskog parlamenta predstavlja kršenje zakona i Ustava, kao i da je reč o "malom puču", Haradinaj je kazao da je 82 poslanika nastavilo rad u Skupstini.

Prema njegovim rečima, poslanici su glasali za to da promene predsedavajuću, najstariju poslanicu, Fljoru Brovini i da sednicom dalje predsedava druga najstarija poslanica, Milka Vuletić.

"Od tih 82 poslanika njih 65, što je više od polovine ukupnog broja poslanika, potom je glasalo za Isu Mustafu da bude predsednik Skupstine Kosova u novom sazivu. Glasao sam u oba kruga. Mislim da je današnja odluka Skupstine jedina važeća odluka, jer mi smo izabrani poslanici u Skupštini i kao izabrani ljudi mi smo tako odlučili pa je zato to jedina važeća odlika', rekao je Haradinaj.

Odgovarajući na pitanja novinara kako će se postupiti ako Ustavni sud Kosova kaže drugačije, Haradinaj je rekao da ne veruje da će zbog današnjih odluka većine poslanika u Skupstini Kosova biti bilo kakvih poteškoća, ni ustavnih niti drugih.

Od prisutnih 82 poslanika, za kandidata Demokratskog saveza Kosova (DPK) glasalo je 65 poslanika. Skupština ima ukupno 120 poslanika.

Iz DPK su poručili da oštro osuđuju danasnji događaj u Skupstini i da ne priznaju odluku o izboru predsednika parlamenta i da će se DPK obratiti Ustavnom sudu Kosova.

Izboru Ise Mustafe za predsednika parlamenta prisustvovali su predstavnici diplomatskog kora i misije EU na Kosovu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Palo 600 ratnih aviona: Rusi se oglasili

Ruske trupe uništile su 600 ukrajinskih ratnih aviona i 1.300 višecevnih raketnih bacača od početka Specijalne vojne operacije u Ukrajini, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

20:30

16.5.2024.

17 h

Svet

Iznenađenje: Oni su "tajni" ruski saveznici

Britanski proizvođač rovokopača JCB nastavio je da proizvodi i isporučuje te radne mašine za rusko tržište mesecima nakon što je objavio da je zaustavio izvoz zbog rata Rusije u Ukrajini, prenosi Gardijan.

22:49

15.5.2024.

1 d

Podeli: