Novi izbori na Kosovu ove jeseni?

Ukoliko ubrzo ne dođe do postizbornog raspleta na Kosovu i ako partije ostanu na sadašnjim pozicijama mogući su novi izbori ove jeseni, piše "Tribuna".

Izvor: B92

Subota, 28.06.2014.

10:45

Default images

Izvori lista kažu da bi novi vanredni izbori "mogli biti provocirani već na konstitutivnoj sednici Skupštine Kosova", a korak ka tome bi bila odluka da se Demokratska partija Kosova i postizborna koalicija Demokratskog saveza Kosova, Alijanse za budućnost Kosova i Incijative za Kosovo, ne povuku sa sadašnjih pozicija.

Obe strane insistiraju da njima pripada mesto predsednika kosovskog parlamenta i upravo zbog toga bi se novi poslanici obavezno trebali obratiti Ustavnom sudu Kosova da interpretira ustavna rešenja oko izbora prvog čoveka Skupštine Kosova.

Ustav ostavlja mogućnost da se predsednik parlamenta predloži dva do tri puta. I pravilnik o radu Skupštine i Ustav govore o jednom kandidatu za predsednika parlamenta, koji, ako ne bude uspeha u njegovom izboru dovodi to toga da se parlament rasformira i da se ide na nove vanredne parlamentarne izbore.

Očekuje se da u roku od mesec dana od potvrđivanja rezultata parlamentarnih izbora predsednica Kosova sazove konstitutivnu sednicu Skupštine, koja može biti i prva i poslednja sednica parlamenta u ovom sazivu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Amerika ima poruku za Rusiju i Kinu

Zvaničnik Stejt departmenta u Birou za kontrolu naoružanja Pol Din pozvao je danas Kinu i Rusiju da objave deklaraciju po uzoru na SAD u kojoj se obavezuju da će o korišćenju nuklearnog naoružanja uvek odlučivati ljudi, a ne veštačka inteligencija (AI).

8:01

2.5.2024.

1 d

Podeli: