Utorak, 24.06.2014.

00:59

"Saradnja sa NATO, ali ne članstvo"

Iako podržava aspiracije svojih suseda za članstvo u EU i NATO, Srbija je vojno neutralna i članstvo u Alijansi nije njen prevashodni cilj, rekao je Igor Bečić.

Izvor: Politika, Tanjug

Default images

"Srbija je posvećena razvoju saradnje, mira i prosperiteta u regionu, mi podržavamo aspiracije naših suseda za članstvo u Evropskoj uniji i u NATO-u, ali Srbija je vojno neutralna,

članstvo u NATO-u nije njen prevashodni cilj, ovaj stav sam preneo delegaciji Potkomiteta za transatlantskuodbrambenu saradnju Parlamentarne skupštine NATO-a, koja je bila naš gost", kazao je potpredsednik Narodne skupštine Srbije Igor Bečić za današnju "Politiku".

Bečić je rekao i da na sastanku nije bilo reči o eventualnom članstvu nekih zemalja iz našeg regiona u NATO-u i da je jedan od najvažnijih razloga posete delegacije Alijanse, to što je Balkan veoma značajan NATO-u i Evropi koji žele da region bude stabilan i miran.

"Ja sam podsetio da je Srbija vojno neutralna, ali i da vidimo ogroman prostor za dalje unapredjenje saradnje u okviru raspoloživih mehanizamaPartnerstva za mir. Rekao sam i da Srbija žheli da bude pouzdan i odgovoran partner i sagovornik NATO-u u cilju zajedničkog doprinosa u očuvanju mira i stabilnosti na Balkanu", istakao je Bečić.

Bečić je rekao i da je delegaciji poručio da je pitanje Kosova i Metohije naš najveći bezbednosni izazov i da je ukazao na nastojanje Prištine da Kosovski zaštitni korpus preraste u vojsku, što je suprotno rezoluciji 1244 SB UN, kao i da Briselskim sporazumom takva mogućnost ne postoji.

On je naglasio i da bi stvaranje kosovske vojske negativno uticalo na stabilnost prilika u regionu, kao i na odnose Beograda i Prištine.

Nekadašnji šef delegacije Srbije u PS NATO-a, rekao je i da Skupština Srbije ovoga puta - na majskoj sednici u Prištini - nije uspela da spreči da Kosovo promeni status iz gosta u posmatrača u toj organizaciji i da je šef naše delegacije uputio pismo u kojem je izrazio nezadovoljstvo zbog toga.

Bečić je za "Politiku" ocenio i da u tome nema suštinske promene, već je ona samo tehnička, iako Priština u njoj vidi "nove poene za sebe".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

1 d

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

1 d

Podeli: