TS: Položaj korišćen za izbore

Organizacija Transparentnost Srbija predstavila izveštaj o izborima, u kom navode, između ostalog, koji su funkcioneri koristili položaj za izbore.

Izvor: Beta, Tanjug

Petak, 13.06.2014.

12:50

Default images

Među funkcionerima koji su tokom predizborne kampanje koristili funkcije za promociju svoje partije, najviše aktivnosti imali su potpredsednica Vlade Zorana Mihajlović i gradski menadžer Goran Vesić, pokazali su danas rezultati "Transparentnosti Srbija" o finansiranju izborne kampanje 2014. godine.

Kako je navela saradnica organizacije "Transparentnost Srbija" Miša Bojović, utvrđeno je da su funkcioneri više koristili svoj položaj za promociju u odnosu na izbore 2012. godine.

"Najviše promotivnih aktivnosti tokom predizborne kampanje su imali: Zorana Mihajlović (36), Goran Vesić (32), Vanja Udovičić (25), Siniša Mali (21), Aleksandar Vučić (17), Slavica Đukić Dejanović (16), Tomislav Jovanović (14) i Aleksandar Vulin (14)", kazala je Bojović na konferenciji za novinare u Beogradu. Ona je dodala da je Narodna skupština propustila da formira Nadzorni odbor koji je mogao da prati ovakav vid kampanje.

Za ovogodišnje parlamentarne izbore stranke su prijavile da su utrošile više od dve milijarde dinara, a više od 40 odsto te sume, 942 miliona, prijavila je Srpska napredna stranka, koja je i osvojila najveću podršku birača, objavila je Transparentnost.

Programski direktor te organizacije Nemanja Nenadić kazao je na konferenciji za novinare da su sve ostale parlamentarne stranke prijavile tek 640 miliona dinara troškova u kampanji. On je rekao i da su tri partije vodile skupe kampanje, potrošile su 442 miliona dinara a ostale bez poslanika u Skupštini Srbije.

Iz budžeta je ovog puta, rekao je Nenadić, finansirano 754 miliona dinara, kao i da je to sličan obim finansiranja kao i 2012. godine, "ako bi se posmatrali samo parlamentarni izbori". "Međutim, tada su iste partije dobile znatno više novca iz budžeta zbog istovremenog održavanja predsedničkih, pokrajinskih i lokalnih izbora (ukupno više od 17 miliona evra), a obim kampanje nije bio znatno veći", kazao je Nenadić.

Primetio je i da za ovu izbornu kampanju postoje određeni "nepokriveni rashodi" i da najveći udeo u neizmirenim računima ima LDP koja nije ušla u parlament (86 odsto). DSS i URS čiji poslanici takođe nisu ušli u parlamnt imaju više od 44 odsto neizmirenih računa, a demokrate 30 odsto.

"Očigledno je da će ove stranke biti u velikim finansijskim teškoćama zbog preskupe izborne kampanje, a u medjuvermenu su LDP, URS, DS ostale bez prihoda iz republičkog budžeta", istakao je Nenadić.

Prema njegovim rečima, veoma visokom procentu građana su na vrata zakucali stranački aktivisti, a najčešće su to činili iz Srpske napredne stranke (45 odsto slučajeva), dok su tri puta manje aktivni bili iz Demokratske stranke.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: