Sud: Prelić saslušan, ide u zatvor

Jedan od vođa navijačke grupe Alkatraz Đorđe Prelić, koji je u odsustvu osuđen na 15 godina zbog ubistva Brisa Tatona izručen je Srbiji, potvrđeno za B92.

Izvor: B92, Tanjug

Petak, 06.06.2014.

14:11

Default images

Krivično vanpretresno veće Višeg suda u Beogradu danas je dalo nalog da se Prelić prebaci u zatvor na izdržavanje kazne.

Prelić je izručen u sredu pošto su španske vlasti usvojile zahtev srpskog Ministarstva pravde za ekstradiciju.

U saopštenju Višeg suda u Beogradu se precizira da je Pelić saslušan danas pred krivičnim vanpretresnim većem, koje je dalo nalog da se sprovede u nadležnu kazneno-popravnu ustanovu radi izdržavanja kazne od 15 godina zatvora na koju je pravnosnažno osuđen zbog izvršenja krivičnog dela teškog ubistva.

On je uhapšen prošle godine u februaru blizu Barselone po srpskoj poternici, nakon višegodišnjeg skrivanja, pošto je iz Srbije pobegao odmah po incidentu u centru Beograda kada su navijači Partizana napali navijače koji su došli da bodre fudbalere Tuluza.

Pošto je osuđen u odsustvu, ima pravo da traži ponavljanje postupka, ali samo za sebe.

Viši sud mu je početkom 2011. godine izrekao u odsustvu presudu od 35 godina kao organizatoru nereda u kojima je grupa huligana 17. septembra 2009. na Obilićevom vencu u centru Beograda pretukla francuskog navijača Brisa Tatona, uoči fudbalske utakmice beogradskog Partizana i francuskog Tuluza.

Taton je od zadobijenih povreda umro 29. septembra u Kliničkom centru.

Apelacioni sud u Beogradu je godinu kasnije mahom prepolovio kazne osuđenima, pa je i Preliću kazna smanjena na 15 godina zatvora.

U procesu za ubistvo Tatona, neki od osuđenih su već odslužili kazne, a u bekstvu je još Dejan Puzigaća, koji je osuđen na 14 godina zatvora. U toku je odlučivanje o vanrednom pravnom leku zahtevu za preispitivanje pravosnažne presude, koji su uložili branioci osuđnih.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Amerika ima poruku za Rusiju i Kinu

Zvaničnik Stejt departmenta u Birou za kontrolu naoružanja Pol Din pozvao je danas Kinu i Rusiju da objave deklaraciju po uzoru na SAD u kojoj se obavezuju da će o korišćenju nuklearnog naoružanja uvek odlučivati ljudi, a ne veštačka inteligencija (AI).

8:01

2.5.2024.

1 d

Podeli: