UKR:Manje posmatrača OEBS na istoku

Organizacija za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) smanjiće iz bezbednosnih razloga broj svojih posmatrača u istočnim ukrajinskim regionima Donjeck i Lugansk

Izvor: B92

Utorak, 03.06.2014.

22:21

Default images

Ovo je danas saopštio generalni sekretar OEBS-a Lamberto Zanijer.

Zanijer kaže da će OEBS nastaviti da nadzire istočne ukrajinske regione koliko je to moguće, ali da u ovom trenutku mora da izmesti svoje posmatrače iz Donjecka na bezbednija mesta, kao što su Harkov, Kijev i Dnjepropetrovsk, koji će odatle moći da nastave da obavljaju posmatrački posao.

Zanijer je najavio i da će broj posmatrača OEBS-a biti smanjen i u Lugansku, preneo je Itar-Tas s.

"Ovo nije politički potez, već privremena mera uvedena iz bezbednosnih razloga", objasnio je Zanijer.

Dve grupe posmatrača OEBS-a nestala su prošle sedmice u regionima Donjeck i Lugansk, a potraga za njima još traje.

"Činjenica da OEBS ne može da stupi u kontakt sa svojim posmatračima, stvara negativan uticaj na način na koji se OEBS nosi s operacijom u Ukrajini. U svakom slučaju, to ne utiče na naše prisustvo u tim mestima, jer ćemo mi tamo ostati", istakao je Zanijer.

On je naglasio da OEBS zna da su nestali članovi posmatračke misije živi i nazvao ih taocima, ali nije želeo da kaže s kim OEBS vodi pregovore o njihovom oslobađanju, što smatra glavnim prioritetom.

OEBS je 26.maja izgubio kontakt s prvom grupom posmatrača, koji su se nalazili u južnom delu regiona Donjeck, dok je naoružana grupa otela još četvoro posmatrača i ukrajinskog prevodioca, 29. maja, na kontrolnom punktu u Severodonjecku, podseća ruska agencija.

Misija OEBS-a u Ukrajini ima 280 članova, od kojih su oko 200 posmatrači.

Mandat misije odobren je 21. marta, kada je odlučeno da se poveća na 500 posmatrača.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

11 h

Podeli: