"Babićevo objašnjenje skandalozno"

"Transparentnost Srbija" ocenila objašnjenje predsednika Administrativnog odbora o razlozima odlaganja sednice tog skupštinskog tela "skandalozan izgovor"

Izvor: B92

Petak, 30.05.2014.

11:37

Default images

Naime, na sednici odbora trebalo je da se raspravlja o zahtevu ombudsmana Saše Jankovića da se produži rad njegovih 19 saradnika, ali to pitanje nije stavljeno na dnevni red zbog situacije izazvane poplavama. TS podseća da je Odbor nakon ukidanja vanredne situacije zasedao više puta, ali da se pitanjem obudsmana nije bavio.

"Ljudski je i napraviti previd, ne uvideti hitnost stvari, pa ne staviti to pitanje na dnevni red. Ali je skandalozno navoditi kao izgovor za nepostupanje događaje koji očigledno nisu omeli isto skupštinsko telo da odlučuje o pitanjima koja sigurno nisu ni po čemu bila od većeg značaja", ocenila je "Transparentnost Srbija".

Zoran Babić je u četvrtak za "Novi magazin" rekao da će se razmatrati zahtev zaštitnika građana Saše Jankovića da bude produžen rad 19 njegovih saradnika, ali da bi ombudsman trebalo da pokaže više razumevanja za ugrožene poplavama.

Babić je objasnio da Odbor nije zasedao zbog vanredne situacije izazvane poplavom i drugih poslova, medju kojima je najvažnije donošenje izmena Zakona o porezima i doprinosima, "kojima će se zaposliti ljudi u realnom sektoru".

"Transparentnost Srbija" je podsetila da je Odbor u periodu od kada je Janković podneo zahtev do prestanka vanredne situacije zasedao nekoliko puta i odlučivao o radnom angažovanju konsultanata u poslaničkim grupama, prestanku mandata poslanicima, dozvoli da pojedini poslanici obavljaju druge javne poslove i sličnim pitanjima.

Ta organizacija napominje da Odbor Narodne skupštine nema obavezu da da saglasnost za zapošljavanje u službi Zaštitnika građana, ali "onda treba jasno da kaže zbog čega smatra da službenici nisu potrebni".

"Transparentnost Srbija" je, takođe, ocenila da su neumesni Babićevi komentari na račun plate ombudsmana i njegovih zamenika.

Babić je rekao i da bi "ombudsman čija je plata 397.811 dinara" i njegovi zamenici s takođe vrlo visokim zaradama trebalo da pokažu više razumevanja za ugrožene ljude čija su prava dužni da štite.

Janković je prethodno upozorio da je primoran da otpusti 19 zaposlenih pošto Administrativni odbor nije dao saglasnost za njihov dalji rad.

Ombudsman je objasnio da je, shodno Zakonu o ograničenju zapošljavanja u javnom sektoru, od Skupštine Srbije pre mesec dana tražio saglasnost da se ljudima koji su već angažovani, uglavnom po ugovoru, produži rad.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

1 d

Podeli: