Formirana Evroazijska unija

Predsednici Rusije, Kazahstana i Belorusije potpisali sporazum o osnivanju Evroazijske ekonomske unije, koja će parirati ekonomskoj moći SAD, EU i Kine.

Izvor: B92

Četvrtak, 29.05.2014.

01:09

Default images

Potpisani sporazum će stupiti na snagu 1. juna, nakon što bude odobren u parlamentima tri bivše sovjetske republike, prenela je agencija Rojters.

"Naš današnji sastanak ima poseban, bez preterivanja, istorijski značaj", izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin u kazahstanskoj prestonici Astani, i istovremeno negirao da novoformirana unija ima za cilj ponovno stvaranje Sovjetskog saveza, koji se raspao 1991. godine.

Predsednik Kazahstana Nursultan Nazarbajev izjavio je da novu uniju doživljava kao "most između Istoka i Zapada".

Nova unija imaće ukupnu populaciju veću od 170 miliona ljudi i bruto domaći proizvod (BDP) od oko 2,7 biliona dolara. I Kazahstan i Rusija su proizvođači nafte, a ovaj sporazum će samo dodatno produbiti ranije uspostavljene veze tih zemalja.

Potpisani sporazum garantuje slobodan tranzit robe, usluga, kapitala i radne snage, kao i koordinisane mere u velikim ekonomskim sektorima.

Ukrajina je odlučila da se ne priključi toj uniji, nakon svrgavanja njenog proruski orijentisanog predsednika u februaru, i zbog pogoršanja odnosa sa Moskvom usled pripajanja ukrajinskog poluostrva Krim Ruskoj Federaciji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

75 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: