Hapšenja zbog nesreće u rudniku

Turska policija privela 18 ljudi, uključujući rukovodioce i osoblje rudničke kompanije u čijem je vlasništvu rudnik uglja gde je 13. maja došlo do eksplozije.

Izvor: B92

Nedelja, 18.05.2014.

13:45

Default images

U toj nesreći u gradu Soma za zapadu Turske je život izgubio 301 rudar, dok je 485 njih spaseno u najgoroj rudarskoj nesreći u istoriji Turske, preneo je Rojters.

Iako su gotovo svi turski mediji objavili informaciju o privođenju 18 ljudi, zasad nema zvanične potvrde turske policije.

Katastrofa je izazvala proteste širom Turske na kojima su demonstranti optužili vlasnike rudnika za ignorisanje sigurnosnih mera zbog profita, kao i turskog premijera Redžepa Tajipa Erdogana za bliske veze sa industrijalcima, kao i "neosetljivost u svojoj reakciji na tragediju".

Upravnik rudnika Soma Komur Isletmeleri rekao je da se još ne zna šta je izazavalo požar, ali da je najverovatnije uzrok smrti rudara trovanje ugljen-monoksidom.

U utorak u trenutku nesreće, 787 rudara ostalo je zarobljeno u rudniku, a pretpostavlja se da je do eksplozije došlo zbog neispravnog električnog transformatora.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: