Krupanj: Reka progutala kuće

U opštini Krupanj vodena bujica srušila je na desetine kuća. U većinu objekata meštani ne mogu da uđu. Posle poplava, stanovnicima prete i klizišta.

Izvor: B92, Beta

Nedelja, 18.05.2014.

16:51

Default images

Sada im prete nova nepogoda, jer su klizišta počela da ruše objekte. Put prema ovoj opštini od juče je prohodan, a meštanima nedostaje hrana, vodas I sredstva za higijenu.

Na mestu gde su do pre tri dana bile kuće, danas su ruševine. Sve što su meštani gradili decenijama, nestalo je za tren.

Loklana rečica Zmajevac koja preko leta presuši, te noći je pobesnela i sa sobom odnela desetak kuća u ovom naselju.

U kućama pesak do pola zidova. Meštani danas uklanjaju posledice, ali im i dalje nije jasno kako su uopšte ostali živi.

"Reka je progutala gotovo sve što joj se našlo na putu. Počupana je ulična rasveta, izvaljeno drveće, zbrisan asfalt", kaže Nenad Borovčanin.

Ovde nije kraj nevoljama, jer klizište preti da odnese još nekoliko kuća. U nekima je zemlja i drveće stiglo do pola sobe. Od juče je put prohodan, pa ovde i stiže prva pomoć.

Stuje ima tek ponegde. Voda nije za piće. Opustošenoj opštini i njenim meštanima sada je potrebno sve. Uprkos otežanim uslovima, Domu zdravlja u Krupnju pruža se kontinuirana zdravstvena zaštita, obezbeđeni su svi neophodni lekovi i medicinska sredstva, saopštilo je Ministarstvo zdravlja.

Ljajić: Neophodna što hitnija i što veća pomoć

Potpredsednik Vlade Srbije Rasim Ljajić izjavio je u Krupnju da je toj nerazvijenoj opštini neophodna što hitnija i veća pomoć u saniranju posledica katastrofalnih poplava.

Nakon obilaska poplavljenog područja, Ljajić je novinarima rekao da je Krupanj u odnosu na stepen razvijenosti i broj stanovnika pretrpeo možda i najveće štete i apelovao na sve da veliku količinu pomoći upute toj varošici.

"Potrebna je pomoć u ljudstvu za raščišćavanje kuća, a neophodne su i lopate, gumene čizme, osnovne životne namirnice, odeća i obuća, da bi se život normalno odvijao", kazao je Ljajić.

On je napomenuo da je osam kuća porušeno i dvadeset neupotrebljivo, putna infrastruktura pretrpela ogromne štete, a sve poljoprivredne kulture poplavljene.

Ljajić, koji je i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija obećao je da će Vlada učiniti sve da se što više minimiziraju posledice nastale štete.

"Štete će biti daleko veće nego što možemo da predvidimo. Bez zajedničke aktivnosti lokalne samouprave, pre svega države i celokupne javnosti, teško da ćemo uspeti da saniramo posledice ovih katastrofalnih poplava", poručio je Ljajić.

U opštini Krupanj gotovo da nema putnog pravca koji nije pretrpeo ogromna oštećenja, a samo u naselju Žarkovača oštećena su tri mosta preko kojih se odvijao pešački promet. Gradić Krupanj, koji je administrativni centar Rađevine, bio je potpuno saobraćajno i komunikacijski odvojen od sveta četiri dana, sve do juče.

Prema podacima opštinskog kriznog štaba, U Krupnju je od posledica izlivanja četiri lokalne rečice srušeno pet mostova, pod vodom je oko 500 kuća, a oko 600 lica je evakuisano iz svojih domova.

Pomoć iz drugih gradova počela je da pristiže od subote, kada je nakon četvorodnevne blokade put od Loznice preko Zavlake postao prohodan.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: