Zajednička sednica vlada ALB i KiM

U Kukešu, na severu Albanije, održava se zajednička komemorativna sednica Vlada Albanije i Kosova povodom 15 godina od masovnog odlaska Albanaca s KiM 1999.

Izvor: B92

Sreda, 16.04.2014.

10:52

Default images

Cilj je da se podseti na borbu "Oslobodilačke vojske Kosova" i na pomoć vlasti i žitelja Albanije u prihvatanju Albanaca koji su masovno pobegli s Kosova.

U Kukešu je bio veliki prihvatni logor za stotine hiljada kosovskih izbeglica, čije su slike tada obišle svet.

Kako je nedavno saopštio Fond za humanitarno pravo (FHP), tokom "sistematske akcije etničkog čišćenja i nasilja nad kosovskim Albancima, sprovedene od strane oružanih snaga srpske vojske i policije tokom NATO intervencije na Saveznu Republiku Jugoslaviju" ubijeno je i prisilno odvedeno više od 7.000 albanskih civila, dok je više od 800.000 deportovano.

Haški Tribunal je u osuđujućim presudama u predmetu "Šainović i drugi" i predmetu "Đorđević" utvrdio postojanje državnog plana čiji je cilj bilo proterivanje značajnog broja kosovskih Albanaca, kako bi se obezbedila trajna srpska kontrola nad Kosovom.

Postojanje plana utvrđeno je i na osnovu primene jednoobrazne matrice zločina, nekažnjivosti za počinjene zločine, i uništavanja sličnih dokumenata kosovskih Albanaca na prelazima prema Albaniji.

"Suđenja pred sudovima u Srbiji još ne odražavaju obim i karakter počinjenih zločina nad kosovskim Albancima. U postupcima pred specijalizovanim i sudovima opšte nadležnosti, procesuirani su zločini u kojima je ubijeno samo oko 200 žrtava", naveo je Fond za humanitarno pravo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: