Četvrtak, 10.04.2014.

13:30

Naši parlamentarci uzdržani u PSSE

Srpski predstavnici u Parlamentarnoj skupštini SE bili su uzdržani prilikom izglasavanja rezolucije o situaciji u Ukrajini, objavljeno je danas na sajtu SE.

Izvor: Beta

Default images

Rezolucija u kojoj se ocenjuje da je "takozvani referendum na Krimu bio neustavan" usvojena je juče popodne sa 154 glasova za, 26 protiv i 14 uzdržanih. U rezoluciji se navodi da Savet Evrope ne priznaje "rusko ilegalno pripajanje Krima".

"Poteze u cilju secesije i integracije Ruskoj Federaciji izazvala je i podstakla ruska strana, pod okriljem vojne intervencije", piše u rezoluciji.

PS SE je navela i da u potpunosti priznaje legitimitet novih vlasti u Kijevu i parlamentu kao i "zakonitost njihovih odluka".

Zbog ruskog pripajanja Krima poslanici PS SE u Strazburu danas raspravljaju o eventualnom ukidanju prava glasa ruskoj delegaciji.

Predsednik Srbije istakao je danas u razgovoru sa ambasadorom Rusije Aleksandrom Čepurinom da Srbija i dalje stoji na poziciji neutralnosti u odnosu na Ukrajinu.

Rusi "izbačeni"

S druge strane, Parlamentarna skupština Saveta Evrope uskratila je do kraja ove godine pravo glasa delegaciji Rusije i smenila njene zvaničnike s vodećih pozicija zbog ruskog pripajanja ukrajinskog poluostrva Krim.

Ruska delegacija je bojkotovala raspravu u PS SE koja je prethodila glasanju, ocenivši je kao "farsu", i najavila da će napustiti PS SE u znak protesta zbog današnje odluke.

Ruskoj delegaciji je pravo glasa bilo uskraćeno i 2000. godine, tada zbog ruske vojne intervencije u Čečeniji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Palo 600 ratnih aviona: Rusi se oglasili

Ruske trupe uništile su 600 ukrajinskih ratnih aviona i 1.300 višecevnih raketnih bacača od početka Specijalne vojne operacije u Ukrajini, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

20:30

16.5.2024.

16 h

Svet

Iznenađenje: Oni su "tajni" ruski saveznici

Britanski proizvođač rovokopača JCB nastavio je da proizvodi i isporučuje te radne mašine za rusko tržište mesecima nakon što je objavio da je zaustavio izvoz zbog rata Rusije u Ukrajini, prenosi Gardijan.

22:49

15.5.2024.

1 d

Podeli: