SAD isporučile Iraku oružje

Sjedinjene Američke Države isporučile su ovog meseca Iraku najmanje 100 projektila "Hellfire", puške M4 i na stotine hiljada komada municije.

Izvor: B92

Nedelja, 16.03.2014.

18:19

Default images

Ovo je danas saopštila ambasada SAD u Bagdadu.

Isporuka oružja deo je napora SAD da pomognu Iraku u borbi protiv sunitskih militantnih grupa, među kojima je organizacija Islamska država Irak i Levant, u svetlu nestabilnosti u sunitskim oblastima, posebno u zapadnoj provinciji Anbar.

"Ranije ovog meseca SAD su isporučile Iraku najmanje 100 projektila "Hellfire", zajedno sa više stotina municije i puški M4", navela je ambasada u saopštenju.

"Od ključnog je značaja da iračke bezbednosne snage budu opremljene modernim i efikasnim oružjem, s obzirom na ozbiljnu pretnju koju organizacije Islamska država Irak i Levant predstavljaju za Irak i ceo region", dodaje se u saopštenju.

SAD nameravaju da narednih sedmica nastave da snabdevaju Irak oružjem, prenele su agencije.

Irak već duže vreme prolazi kroz period najtežeg nasilja još od doba krvavih sektaških sukoba tokom 2006. i 2007. godine. Samo od početka marta u toj zemlji je ubijeno više od 240 ljudi, uglavnom u napadima pripadnika sunitske zajednice, koji nisu zadovoljni odnosom pretežno šiitske iračke vlade prema njima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

1 d

Podeli: