Keri: Oštre mere protiv Rusije

Američki državni sekretar Džon Keri upozorio je Rusiju da SAD i Evropa spremaju oštre mere protiv Rusije ukoliko ne dođe do napretka u Ukrajini.

Izvor: B92

Četvrtak, 13.03.2014.

17:50

Default images

Te mere bi, prema rečima Džona Kerija, usledile kao odgovor na održavanje referenduma o pripajanju Krima Rusiji, zavisno od toga kako zvanična Moskva bude reagovala na taj referendum.

Keri, koji sutra putuje u London na sastanak sa ruskim šefom diplomatije Sergejem Lavrovim u ukrajinskoj krizi, rekao je članovima komiteta za aproprijaciju američkog Senata da će Moskva nesumnjivo na neki način odgovoriti na rezultate referenduma na Krimu, prenela je agencija AFP.

"Ukoliko ne bude pokazatelja da je moguć napredak u razrešenju ove krize, EU i SAD bi u ponedeljak mogle da preduzmu niz veoma ozbiljnih mera", rekao je Keri i dodao: "Mi ne želimo da budemo stavljeni u poziciju da moramo to da uradimo. Mi želimo da se poštuje suverenitet, nezavisnost i teritorijalni integritet Ukrajine."

"S obzirom na okolnosti, mislim da nema mnogo mesta za sumnju kakav će biti ishod referenduma" na poluostrvu Krimu, koji ima istorijske veze sa Rusijom, naveo je američki državni sekretar.

"To se ne dovodi u pitanje. Pravo pitanje je da li je Rusija spremna da iznadje način da pregovara sa Ukrajinom, sa kontakt grupom, sa državama uključenim u ovaj spor, kako bi ovaj problem bio rešen na način koji poštuje legitimne interese tako da se ne krši medjunarodni zakon", naveo je Keri.

On je u obraćanju senatorima izneo procenu da se na Krimu trenutno nalazi oko 20.000 ruskih vojnika, što je ipak manje od 25.000, koliko je dopušteno u skladu sa sporazumom Kijeva i Moskve o ruskim bazama na ukrajinskoj teritoriji.

Keri je istakao i da Rusija trenutno "ne raspolaže neophodnim sredstvima da bi mogla da osvoji Ukrajinu", iako je priznao da bi to moglo da se promeni u budućnosti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

11 h

Podeli: