Džihad: Prekid vatre s Izraelom

Islamski džihad objavio je danas da je stupio na snagu prekid vatre sa Izraelom.

Izvor: B92

Četvrtak, 13.03.2014.

15:31

Default images

Ta palestinska militantna organizacija je precizirala da je prekid vatre, kome je posredovao Egipat, stupio na snagu u 14 sati po lokalnom vremenu (13 po srednjeevropskom), preneo je AP izjavu njenog portparal Dauda Šihaba. Izrael nije odmah potvrdio ove izveštaje.

Objava prekida vatre usledila je nakon što su izraelske vazduhoplovne snage ponovo bombardovale pojas Gaze u odgovoru na nekoliko raketa ispaljenih sa tog palestinskog područja ka priobalnim gradovima Aškelonu i Ašdodu. Pogođeno je sedam meta na jugu pojas Gaze, saopštila je izraelska vojska.

Palestinski predsednik Mahmud Abas danas je osudio eskalaciju nasilja, uključujući raketiranje iz pojasa Gaze.

"Osuđujemo svaku vojnu eskalaciju, uključujući rakete," rekao je Abas na konferenciji za novinare u Vitlejemu sa britanskim premijerom Dejvidom Kameronom.

On je to rekao nekoliko sati nakon što ga je izraelski premijer Benjamin Netanijahu kritikovao što je osudio izraelske vazdušne napade, a ne raketnu vatru iz pojasa Gaze.

U poslednja dva dana palo je 65 raketa na jug Izraela, sudeći po podacima armije. Bio je to odgovor Islamskog dzihada na pogibiju trojice pripadnika te organizacije u izraelskom vazdušnom udaru u utorak, koji je usledio nakon što je ispaljena mina na vojnike blizu granice.

Raketiranje je osudio generalni sekretar UN Ban Ki-mun, pozvavši obe strane na uzdržanost, a osudima se pridužio i nemački šef diplomatije Frank-Valter Štajnmajer, preneli su izraelski mediji.

On je istakao da su pregovori o miru na Bliskom istoku u teškoj fazi i sve strane moraju da ulaže čak i veće napore.

Takvo raketiranje, kao jučerašnje i žestoki izraelski odgovor nisu zabeleženi od osmodnevnog sukoba izraelske vojske i Hamasa novembra 2012. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

14 h

Podeli: