Šarićevom advokatu oduzet pasoš

Sud prihvatio zahtev Tužilaštva da se advokatu Radovanu Štrpcu, koji je poznat kao advokat odbeglog narko-bosa Darka Šarića, oduzme pasoš.

Izvor: B92, Tanjug

Sreda, 26.02.2014.

08:35

Default images

Specijalni sud u Beogradu izrekao je večeras meru oduzimanja pasoša advokatu Radovanu Štrbcu, koji je poznatiji kao advokat odbeglog narko bosa Darka Šarića, a koji se sumnjiči da je pripadnicima Šarićevog klana prenosio policijske informacije o praćenju i prisluškivanju.

Portparolka suda Dušica Ristić precizirala je da je sudija za prethodni postupak, na predlog Tužilaštva za organizovani kriminal, Štrbcu izrekao i meru zabrane napuštanja boravišta.

Takođe, sud mu je naložio da se svakog prvog ponedeljka u mesecu javlja Poicijskoj upravi Novi Sad, koja je nadležna prema mestu njegovog prebivališta, rekla je Ristićeva Tanjugu.

Štrbac je saslušan u svojstvu osumnjičenog u prisustvu svog advokata Ilioje Radulovića.

On je dao izjavu tužilaštvu u okviru predistražnog postupka o povezanosti policije sa narko-klanom Darka Šarića, poznat kao slučaj "Lazarević" povodom krivične prijave koju je protiv njega i još tri osobe podnela Uprava kriminalističke policije.

Štrbac se sumnjiči da je pripadnicima Šarićeve grupe prenosio informacije o praćenju i prisluškivanju koje je dobijao od Branka Lazarevića, tadašnjeg šefa kabineta Ivice Dačića.

Detalji iz preistražnog postupka su tajni i ne objavljuju se javno.

Advokat Radovana Štrpca, Ilija Radulović, tvrdi da se tokom saslušanja njegovog klijenta, kako kaže, jasno videlo da nema dokaza za odavanje službene tajne,

“Iz samog njegovog detaljnog izjašnjavanja koje je trajalo oko dva časa, po oceni odbrane se jasno vidi da ni jedna jedina okolnost koja označava obeležje krivičnog dela iz Člana 262 koji govori o odavanju službene tajne, nije potvrđen, niti ima dokaza. Sve su to neka opšta mesta, da li smo se sreli, nismo se sreli sa nekim? Da, jesmo jednom ili dva puta, ali to su sve odnosi i relacije na Vi. Prema tome nema govora o nekom odavanju službene tajne članovima organizovane kriminalne grupe”, kaže on.

Štrbac je advokat iz Novog Sada kome se pred Specijalnim sudom sudi zbog optužbi da je prao novac za Darka Šarića "zarađen" prodajom kokaina iz Južne Amerike, tako što je kupovao preduzeća i poljoprivredna gazdinstava po Vojvodini.

On je međutim, iznoseci odbranu na glavnom pretresu u februaru 2011. godine, rekao da je firme kupovao za sebe, a ne za Šarića, već da se njegovim imenom služio zbog autoriteta.

Krivičnom prijavom koju je prošle sedmice tužilaštvu podnela Uprava kriminalističke policije za udruživanje radi vršenja krivičnih dela i odavanje službene tajne tereti se i bivši šef kabineta Ivice Dačića - Branko Lazarević i optuženi za šverc kokaina koji je u bekstvu Rodoljub Radulović zvani Miša Banana.

Krivičnom prijavom je obuhvaćen i načelnik Službe za specijalne istražne metode u UKP MUP-a Srbije Boris Gara koji se tereti se samo za odavanje službene tajne.

Prema pisanju medija, Lazarević se sumnjiči da je Štrpcu prenosio informacije o praćenju i prisluškivanju pripadnika Šarićeve grupe, a koje je dobijao od Gare.

Lazarević i ostali se terete za krivična dela za koja se prema zakonu vodi takozvani skraćeni postupak (ne vodi se istraga, jer je za ta dela predviđena kazna do osam godina zatvora, već će na osnovu istražnih radnji biti odlučeno o krivičnoj prijavi i eventulanom optužnom predlogu).

O odnosu Lazarevića i Štrpca na sudu je svedočio vojvođanski biznismen i svedok u postupku protiv Šariceve grupe, kao i osumnjičeni za pranje novca za njega Mile Jerković.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: