Lavrov: Stanje gore zbog opozicije

Rusija osudila ponašanje ukrajinske opozicije posle potpisivanja sporazuma sa Viktorom Janukovičem, i upozorila na pretnju po suverenitet te zemlje.

Izvor: Beta, Tanjug

Subota, 22.02.2014.

16:47

Default images

"Opozicija nije ispunila nijednu od preuzetih obaveza, već je samo isporučila nove zahteve, povinovavši se naoružanim esktremistima i pljačkašima čije ponašanje predstavlja direktnu pretnju suverenitetu Ukrajine", navodi se u saopštenju ruskog ministarstva spoljnih poslova, prenosi Frans pres.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov izjavio je danas da se situacija u Ukrajini naglo pogoršala "zbog nemogućnosti ili nespremnosti opozicije da poštuje sporazum" o okončanju nasilja i krize, prenela je agencija ITAR-TASS.

U telefonskom razgovoru s američkim državnim sekretarom Džonom Kerijiom, ruski šef diplomatije je rekao da "ilegane ekstremističke grupe odbijaju da predaju oružje i da su preuzele kontrolu u Kijevu uz povladjivanje opozicionih lidera u Vrhovnoj radi".

Lavrov je rekao Keriju da su u o tom pitanju razgovarali američki i ruski predsednici Barak Obama i Vladimir Putin.

"Putin je pozvao Obamu da iskoristi sve mogućnosti da se suzbije nezakonito delovanje radikala i situacija razreši mirno", rekao je Lavrov u razgovoru s Kerijem.

Keri je potvrdio da su SAD privržene sporazumu koji su juče postigli ukrajinski predsednik Viktor Janukovič s opozicionim liderima i da će iskoristiti sve mehanizme da utiču na opoziciju, saopštilo je rusko ministarstvo spoljnih poslova.

Lavrov je ranije danas u telefonskim razgvorima pozvao ministra spoljnih poslova Nemačke, Francuske i Poljske, koji su juče posredovali u postizanju sporazuma vlasti i opozcije, da iskoriste svoj uticaj na opozicijku da se obustavi nasilje

"(Frank-Valter) Štajnmajer, (Radoslav) Šikorski i (Loran) Fabijusa dele brige Rusije. Oni su rekli da opozicija nije ispunila svoje obaveze", saopštilo je rusko ministarstvo spoljnih poslova.

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije je saopštilo da je Lavrov zatražio od svojih sagovornika da se kod lidera ukrajinske opozicije založe za prestanak, kako je naveo, divljanja njenih pristalica.

Nemački šef diplomatije, koji je zajedno sa francuskim kolegom Loranom Fabijusom i poljskim kolegom Radoslavom Sikorskim, juče u Kijevu posredovao u postizanju sporazuma, pozvao je ranije danas ukrajinsku vladu i opoziciju da ispoštuju taj sporazum.

"Sada je na dvema sukobljenim stranama - na vladi kao i na opoziciji - da se drže onoga što je dogovoreno i počnu da grade odnose poverenja", saopštio je Štajnmajer, upozorivši da je situacija i dalje izuzetno nestabilna, navodi AFP.

On je dodao da je prioritet sada za obe strane da pregovaraju o formiranju stabilne vlade prihvatljive za sve strane.

Janukovič, koji je danas otišao za Harkov, naveo je u snimljenom televizijskom obraćanju da ono što se danas dešava u Kijevu predstavlja "vandalizam, banditizam i puč".

Takođe je rekao i da su nelegalne sve rezolucije koje je usvojio parlament Verhovna rada, i da je predsednik Parlamenta Volodimir Ribak podneo ostavku zato što je pretučen.

Međutim, ministar spoljnih poslova Poljske Radoslav Šikorski je saopštio preko tvitera da nikakvog puča nije bilo, da je novi predsednik parlamenta izabran u parlamentu legalno, i podsetio da Janukovič ima 24 sata da potpiše vraćanje na snagu Ustava iz 2004. godine, koji je predviđao manja predsednička ovlašćenja u odnosu na sadašnji Ustav iz 2010.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: