Kijev: Šansa da se nasilje zaustavi

Šanse da se nasilje koje potresa Kijev zaustavi su velike, izjavio je posle sastanka s ukrajinskim predsednikom Viktorom Janukovičem, Arsenij Jacenjuk.

Izvor: B92

Četvrtak, 23.01.2014.

23:16

Default images

"Imali smo zadatak da okončamo krvoproliće. Šanse za to su veoma velike", rekao je jedan od vođa opozicije Jacenjuk posle razgovora lidera opozicije sa Janukovičem, koji su danas trajali četiri sata.

U razgovorima su učestvovali i lider nacionalista Oleg Tjangbjok i bivši bokserski šampion i lider stranke "Udar", Vitalij Kličko.

Kličko je prethodno uspeo da izdejstvuje primirje izmedju demonstranata i policije u Kijevu, dok traju pregovori, podsetio je AFP.

"Zadržite barikade tamo gde su, ali budite mirni dok traju pregovori. Borićemo se do kraja", rekao je Kličko.

U Kijevu su juče izbili žestoki nemiri i u sukobima policije i demonstranata , prema podacima opozicionih aktivista, poginulo je petoro ljudi, dok se situacija danas donekle smirila, ali je i dalje bilo sporadičnih sukoba.

Demonstranti su u sredu postavili ultimatum predsedniku Janukoviču da raspiše prevremene izbore u roku od 24 sata ili će se suočiti sa još žešćim protestom.

U medjuvremenu, portparol ruskog predsednika Vladimira Putina, Dmitrij Peskov rekao je da Rusija smatra "apsolutno nedopustivim" mešanje u unutrašnje poslove u Ukrajini i da veruje da će ukrajinske vlasti naći rešenje.

"Mešanje u uutrašnje poslove za nas je apsolutno nedopustivo. Uvereni smo da u Kijevu znaju šta rade i da će naći najbolje rešenje", rekao je Peskov u intervjuu "Komsomolskoj pravdi".

Putin se nije lično još oglasio u vezi sa poslednjim nasilnim sukobima u Kijevu u kojima je petoro demonstranata poginulo, od kojih je četvoro pogodjeno mecima.

Protesti u centru Kijeva započeli su u novembru, kada je ukrajinska vlada iznenada odlučila da ne potpiše sporazum sa EU, već se okrenula bližoj saradnji sa Rusijom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

1 d

Podeli: