Azarov: Opozicija hoće državni udar

Premijer Ukrajine Mikola Azarov optužio je opoziciju da pokušava da izvede državni udar i dodao da je nerealno da se održe prevremeni predsednički izbori.

Izvor: B92

Četvrtak, 23.01.2014.

16:41

Default images

"Na sceni je pokušaj državnog udara", izjavio je ukrajinski premijer na marginama ekonomskog foruma koji se održava u Davosu, u Švajcarskoj, preneo je Interfaks.

Ruska novinska agencija je navela da je Azarov rekao i da je "apsolutno nerealno" da budu održani prevremeni predsednički izbori.

Naredni predsednički izbori u Ukrajini treba da budu održani na proleće 2015. godine, naveo je Rojters.

U međuvremenu, predsednik Ukrajine Viktor Janukovič sazvao je vanrednu sednicu parlamenta za narednu nedelju da bi pronašao rešenje kojim bi bili okončani protesti u zemlji.

"Masovni nemiri praćeni su nasiljem, krvoprolićem, požarima. To znači da situacija mora hitno danas da bude rešena", rekao je Janukovič predsedniku parlamenta Volodimiru Rjabaku, navedeno je na vebsajtu predsednika.

Rjabak je izjavio da bi na vanrednoj sednici parlamenta zakazanoj za narednu nedelju, mogao da bude razmatran predlog opozicijie da premijer podnese ostavku.

On je, takođe, rekao da bi moglo da se razgovara i o "pitanjima koja su u vezi sa zakonima koje je parlament usvojio", misleći na set zakona kojima se zabranjuju svi vidovi antivaladnih protesta, a čije je usvajanje i izazvalo nove nemire u Ukrajini koji traju od nedelje.

Sukobi u Ukrajini prelili su se iz prestonice i u grad Lavov, gde je podrška predsedniku Janukoviču veoma mala, pa je na stotine ljudi upalo u kancelariju guvernera i nateralo ga da podnese ostavku u pisanoj formi.

Guverner Oleh Salo, koga je postavio Janukovič kasnije je izjavio da je ostavku podneo pod prinudom i opozvao je.

U Kijevu je jutros između policije i demonstranata došlo do nekoliko sporadičnih sukoba, ali je situacija mirnija u odnosu na juče. Kličko zove na uzdržanost.

Demonstranti u Ukrajini pristali su danas da obustave sukobe na nekoliko sati dok ne budu završeni razgovori opozicionih lidera sa predsednikom Ukrajine Viktorom Janukovičem, a kako je najavljeno, komesar za proširenje Evropske unije Štefan File sutra putuje u Kijev, a možda će naredne nedelje u Kijev doći i visoka predstavnica Evropske Unije za spoljnu politiku i bezbednost, Ketrin Ešton.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Amerika ima poruku za Rusiju i Kinu

Zvaničnik Stejt departmenta u Birou za kontrolu naoružanja Pol Din pozvao je danas Kinu i Rusiju da objave deklaraciju po uzoru na SAD u kojoj se obavezuju da će o korišćenju nuklearnog naoružanja uvek odlučivati ljudi, a ne veštačka inteligencija (AI).

8:01

2.5.2024.

1 d

Podeli: