Uništena bomba iz Budimske ulice

Avionska bomba iz Drugog svetskog rata, koja je pronađena u Budimskoj ulici u Beogradu, uništena je na vojnom poligonu Nikinci, saopštilo Ministarstvo odbrane.

Izvor: Beta, Tanjug

Ponedeljak, 30.12.2013.

12:10

Default images

Neeksplodirana avionska bomba zaostala iz Drugog svetskog rata, koja je 7. decembra pronađena na gradilištu u Budimskoj ulici u Beogradu, uništena je na vojnom poligonu Nikinci kod Sremske Mitrovice.

Bombu su uništili pirotehničari Vojske Srbije.

Uništavanju bombe na vojnom poligonu prisustvovali su načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković, koji je ocenio da je bomba uništena profesionalno i školski, zatim načelnik Uprave za planiranje i razvoj Generalštaba general-major Dušan Stojanovic, predstavnici Tehničkog opitnog centra, MUP-a i Republickog seizmološkog zavoda.

Direktor Tehničkog opitnog centra pukovnik Slobodan Ilić rekao je da je napravljena kontrolisana eksplozija kako se ne bi nanela šteta bilo kome u okolini poligona.

"Bomba je bila ukopana na dubini od četiri metra, a krater koji je nastao posle njenog aktiviranja bio je pet metara dubine. Eksploziv je postavljen na pravi nacin oko bombe da se njeno dejstvo usmeri dole u zemlju, a ne sa strane, tako da je šteta minimalna", rekao je Ilić, a prenosi Ministarstvo odbrane u saopštenju.

Vladan Kovačević iz Republickog seizmološkog zavoda potvrdio je da merni instrument na udaljenosti od 500 metara nisu ništa registrovali.

Prema NATO standardima, ubojno dejstvo detonacionog talasa avionske bombe za ljude bi bilo 170 metara, ako bi se aktivirala na površini, za putnu infrastrukturu oko 200 metara, a za objekte 400 metara.

Kako je ranije izjavio premijer Ivica Dačić reč je o nemačkoj bombi tipa "SC1000", velike razorne moći.

Masa bombe je 1.090 kilograma, sa oko 620 kilograma eksploziva.

Bomba je dobila nadimak "Herman", po komandantu Luftvafea, Hermanu Geringu.

Avionsku bombu u Budimskoj ulici pronašli su radnici 7. decembra prilikom izvođenja građevinskih radova na dubini od šest metara, nakon čega je zgrada sa 20 stanara pored gradilišta evakuisana, a na lice mesta su odmah poslate kontradiverzione ekipe policije.

U vađenju bombe učestvovali su i radnici JKP "Parking servisa", koji su bombu izvukli specijalnom dizalicom "Koles".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Amerika ima poruku za Rusiju i Kinu

Zvaničnik Stejt departmenta u Birou za kontrolu naoružanja Pol Din pozvao je danas Kinu i Rusiju da objave deklaraciju po uzoru na SAD u kojoj se obavezuju da će o korišćenju nuklearnog naoružanja uvek odlučivati ljudi, a ne veštačka inteligencija (AI).

8:01

2.5.2024.

1 d

Podeli: