"BG se danas ne meša u poslove CG"

Crnogorski premijer Milo Đukanović izjavio je da je aktuelno državno rukovodstvo Srbije, za razliku od prethodnog, prijateljski nastrojeno prema Crnoj Gori.

Izvor: Beta, Tanjug

Četvrtak, 12.12.2013.

22:58

Default images

On je kazao da u politici aktuelnog državnog vrha Srbije ne prepoznaje bilo šta što bi se moglo oceniti kao mešanje u unutrašnje stvari Crne Gore.

Prema rečima Đukanovića, u pitanju je diskontinuitet u odnosu na politiku prethodne vlasti u Srbiji, koja se često paternistički odnosila prema Crnoj Gori.

"Veliki je iskorak kada sa svih najviših državnih adresa u Srbiji čujemo da je Crna Gora nezavisna i suverena država i želju da se gradi prijateljstvo. Verujem u te izjave i mislim da treba maksimalno investirati u prijateljstvo koje je na dobrobit građana i Crne Gore i Srbije", istakao je on.

Đukanović je, u intervjuu Televiziji Crne Gore, kazao da se prilikom nedavne zvanične posete Beogradu osećao prijatno.

"U Beogradu sam bio izložen izuzetnoj pažnji i uvažavanju i mene kao premijera i države Crne Gore. To je pažnja koja je posledica uvažavanja države Crne Gore kao dobronamernog suseda i partnera Srbije", naveo je on.

Đukanović je rekao da je aktuelno srpsko rukovodstvo okrenuto državnim interesima te države, u šta spadaju politika dobrosusedstva i evropskih integracija.

"Srbija se danas nalazi na pragu otvaranja pristupnih pregovora sa Evropskom unijom i to smatram vrednim uspehom aktuelnog rukovodstva te države", istakao je crnogorski premijer.

Đukanović je ocenio da odnosi Crne Gore i Srbije treba da počivaju na međusobnim interesima.

"Srbija i Crna Gora, uz sve ono što imaju kao zajedničko u istoriji, svoj odnos treba da grade na interesima, odnosno na savremenim evropskim vrednostima u cilju dostizanja što boljeg kvaliteta života građana obe države", kazao je Đukanović.

On je rekao da ostaje pri pozivu predstavnicima srpskih partija u Crnoj Gori da uđu u vlast, navodeći da je pritom najmanje mislio na Novu srpsku demokratiju (NOVA).

"Požurio je lider Nove Andrija Mandić da odgovori negativno kako bi ohrabrio druge da ne razmišljaju u tom pravcu", naveo je Đukanović, dodajući da u Beogradu nije bilo razgovora sa zvaničnicima Srbije o posredovanju sa srpskim strankama u Crnoj Gori.

"Ne zanima me Čepurinov stav"

Đukanović je rekao da niko od spoljnopolitičkih partnera Crne Gore, posebno evropskih, ne dovodi u pitanje opredeljenje vlade da država postane članica NATO-a.

"Sve ove godine imam veoma frekventnu komunikaciju sa liderima manje, više svih država u svetu. Sa liderima svih relevantnih političkih partija, posebno u Evropi i do sada nisam čuo nešto što bi moglo nositi prizvuk sumnje kakva je orijentacija aktuelne vlasti u Crnoj Gori", kazao je on.

Lider Socijaldemokratske partije (SDP) Ranko Krivokapić, koalicionog partnera Đukanovićeve DPS, nedavno je doveo u pitanje iskrenu privrženost svog partnera u vlasti integraciji zemlje u NATO.

Krivokapić je tada naveo da postoje sumnje kod stranih partnera, koji zameraju na manjku rezultata u oblasti vladavine prava i reformi bezbednosnih službi.

Đukanović je, međutim, naveo da vlada ne ostavlja "prostor za sumnju" u njenu privrženost integraciji NATO-u.

"Mi nismo ostavljali prostor za sumnju i veoma jasno saopštavamo i u Vašingtonu, ali i u Moksvi i kod naših prijatelja u Pekingu, da Crna Gora želi da bude članica NATO i evropskih integracija", kazao je premijer.

Osvrćući se na nedavnu ocenu ruskog ambasadora u Beogradu Aleksandra Čepurina, koji je opredeljenje Crne Gore za članstvo u NATO-u nazvao "majmunskom politikom", Đukanović je kazao da ga stav ambasadora "ne zanima".

"Ambasadori su činovnici svoje zemlje koji manje ili više odgovorno, uspešno ili pametno interpretiraju politiku svoje zemlje", zaključio je Đukanović.

Poslednja istraživanja ukazuju da je 45 odsto građana Crne Gore protiv članstva u NATO-u, dok 38 procenata podržava pristupanje tom savezu.

Velike članice NATO-a u više navrata su ukazale na nisku podršku javnog mnjenja Crne Gore članstvu u Alijansi, te na nužnost reformi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Amerika ima poruku za Rusiju i Kinu

Zvaničnik Stejt departmenta u Birou za kontrolu naoružanja Pol Din pozvao je danas Kinu i Rusiju da objave deklaraciju po uzoru na SAD u kojoj se obavezuju da će o korišćenju nuklearnog naoružanja uvek odlučivati ljudi, a ne veštačka inteligencija (AI).

8:01

2.5.2024.

1 d

Podeli: