"Dijaspora potrebna i politički"

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić želi da vidi da Srbi u Austriji govore jednim jezikom, preneo je Marko Đurić u razgovoru sa srpskom dijasporom u Beču.

Izvor: B92

Ponedeljak, 18.11.2013.

18:14

Default images

"Srbiji je dijaspora neophodna ne samo u finansijskom smislu kako je najčešće percipiraju pojedini krugovi."

"Srbiji je danas dijaspora u Austrji i drugim zemljama Evrope, kao i ostalim delovima sveta, neophodna iz političkih razloga", rekao je savetnik predsednika Srbije u izjavi Tanjugu.

"Neophodno je da uticaj i ugled naše zemlje širimo kroz jačanje stepena organizovanja naše zajednice i kroz aktivnije političko delovanje u zemljama u kojima naše ljudi žive"“, rekao je Đurić.

On je objasnio da je delegacija, u kojoj su, pored njega direktorka Kancelarije za saradnju s dijasporom i Srbima u refionu Slavka Drašković i savetnik predsednik Republike za kulturu Radoslav Pavlović, doputovala u Beč da prenese poruku da država želi da ostane u dijalogu sa svojom dijasporom.

„"Mala radna grupa će sada redovno razgovarati sa predstavnicima srpskih organizacija u Austriji. Očekujemo da će konkretan rezultat biti objedinjavanje Srba u Austriji u organizacionom i politickcom smislu“", naglasio je Đurić.

Direktorka vladine kancelarije za saradnju sa dijasporom Slavka Drašković je objasnila da je glavna poruka sastanka da postoji želja da se pomogne saradnji i koordinaciji rada svih organizaicja dijaspore koje postoje u Austriji i njihovog jedinstvenog nastupa u Austriji unapređenjem odnosa sa Srbijom, kao i da zajednički rade na modernizaciji srpske zajednice u Austriji.

Draškovićeva je rekla da je bilo razgovora i o načinu na koji će način Kancelarija pomagati ubuduće projekte Srba u dijaspori i jačanje organizacija.

Prema njenim rečima, država Srbija je spremna da pomogne srpskim organizacijama ako imaju zajednički cilj, posebno kada su u pitanju problemi i izazovi koje Srbi imaju u Austriji, među kojima je i pitanje dobijanje statusa nacionalne manjine.

Dobijanje statusa nacionalne manjine, smatra ona, rešilo bi mnoge stvari od finansiranja do srpskog jezika u školama.

Ona je prenela da je započeta izrada Studije o Srbima u Austriji u koju su uključeni Institut za istoriju, SANU, više profesora u Srbiji, ali i doktoranti i organizacije u Austriji, kako bi se u austrijskim arhivama potražili dokazi o prisustvu Srba na ovim prostorima.

“Treba da se dokaže da su Srbi ovde prisutni više od sto godina u kontinuitetu i na više lokacija. Radimo na ovom zadatku i nastaviću da lobiram u tom smislu sa našom zajednicom ovde“, poručila je Drašković.

Takođe je kazala da srpska zajednica u Austriji nije dovoljno dobro integrisana, kako se to misli.

“Kada smo dotakli i postavili pitanje učešća Srba u političkom ziivotu i funkcijama koje nose odgovornost odlučivanja videli smo da ne odgovaraju broju i statusu i da samim tim nisu dobro integrisani kao što se misli. Jedan od ciljeva jeste da razgovaramo sa predstvanicima organizacija da vidimo kako da se ta politička prisutnost poveća u političkoom životu“, dodala je ona.

Draškovićeva je pozvala srpsku dijasporu u Austriji na jedinstvo u ostvarenju svojih ciljeva.

„Ovaj put svi su zajedno što je dobar početak.Treba da ostanemo zajedno i zajedno jačamo”, naglasila je ona.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: