Srbija važna za bezbednost Evrope

Srbija je važna u evropskom sistemu bezbednosti, rekao je danas Darko Stančić, pomoćnik direktora Ženevskog centra za demokratsku kontrolu oružanih snaga(DCAF).

Izvor: B92

Utorak, 29.10.2013.

16:31

Default images

Kako je saopštio MUP, sastanak državnog sekretara unutrašnjih poslova Vladimira Božovića sa Stančićem održan je radi nastavka uspešne saradnje sa navedenom međunarodnom međuvladinom organizacijom, koja ima vrlo značajnu ulogu u pružanju pomoći u podsticanju reformi bezbednosnog sektora.

U razgovoru je bilo reči o dosadašnjim oblicima saradnje, a posebno je istaknuta uloga aktivnog i dugogodišnjeg učešća MUP-a u Programu bezbednosti granica koji je otpočeo 2002. godine, a u kojem je MUP aktivno učestvovao.

Osim saradnje u Programu bezbednosti granica, DCAF se, početkom 2007. godine, na poziv Saveznog ministarstva unutrašnjih poslova Austrije kao inicijatora Konvencije o policijskoj saradnji u Jugoistočnoj Evropi, uključio u realizaciju Programa za primenu Konvencije, što je državni sekretar Božović pozdravio i zahvalio se.

Prednosti primene te Konvencije ogledaju se u tome što se saradnja ne uspostavlja samo u domenu obuka i studijskih poseta, nego i u pogledu zajedničkih operativnih aktivnosti.

Božović je istakao da je u pogledu realizacije projekta "Koncept modernog upravljanja ljudskim resursima u Ministarstvu unutrašnjih poslova" neophodno sprovesti sistemske i strukturne promene u Ministarstvu kroz izmene Zakona o policiji i Pravilnika o unutrašnjem uređenju i sistematizaciji radnih mesta, koje će stvoriti potrebne normativne uslove za sveobuhvatnu reformu u toj oblasti.

Krajnji rezultat je transparentan postupak prijema u policijsku službu oglašavanjem javnog konkursa i napredovanje u karijeri zasnovano isključivo na rezultatima rada, stručnim znanjima i profesionalnim kompetencijama.

Sagovornici su se saglasili da je neophodna reforma policijskog obrazovanja kroz integraciju Kriminalističko-policijske akademije i Uprave za stručno obrazovanje, osposobljavanje, usavršavanje i nauku kako bi se postiglo ne samo funkcionalno jedinstvo, nego i da bi se uštedela znatna materijalna sredstva, u skladu sa merama štednje koje je donela Vlada Srbije.

Stančić je u tome ponudio pomoć DCAF-a.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: