Mišković ne traži odštetu od države

Ustavni sud Srbije utvrdio je da je vlasniku kompanije "Delta holding" Miroslavu Miškoviću povređeno ustavno pravo na ograničeno trajanje pritvora.

Izvor: Danas, Tanjug

Utorak, 08.10.2013.

18:30

Default images

Mišković u žalbi nije tražio nadoknadu nematerijalne štete, potvrđeno je listu Danas.

Miroslav Mišković je, podsetimo, optužen za malverzacije sa putarskim preduzećima.

Sud je 3. oktobra usvojio ustavnu žalbu Advokatske kancelarije Tomanović, koja brani Miškovića, jer je utvrdio da je rešenjima Posebnog odeljenja Apelacionog suda u Beogradu od 7. marta i 25. marta 2013. godine Miškoviću povređeno pravo na ograničeno trajanje pritvora zajemčenog članom 31 Ustava Srbije, navodi se u pisanoj informaciji suda dostavljenoj Tanjugu.

Ustavni sud je, kako navodi, odlučio da se odluka objavi u „Službenom glasniku Republike Srbije.

Advokat Zdenko Tomanović povodom proglašenja neustavnim produžavanje pritvora njegovom branjeniku Miroslavu Miškoviću kaže za Danas da su postupak, optuženje i pritvor protiv Miškovića dobar primer kako ne sme pravosuđe da postupa.

"Ohrabruje odluka Ustavnog suda koji je sagledao neustavnost i nezakonitost produžavanja pritvora i očekujem da ova odluka bude povod i podstrek našim sudovima da pritvoru daju pravno značenje u skladu sa Ustavom, zakonom i međunarodnim standardima i ne pretvaraju ga u kaznu ili hir, kao u slučaju Mišković, već kao izuzetnu meru prema okrivljenom samo onda kada za to postoje dokazani zakoniti razloz", kaže Tomanović.

Vlasnik kompanije „Delta” uhapšen je 12. decembra prošle godine zbog sumnje da je zloupotrebio službeni položaj, zajedno sa još devet osumnjičenih za nelegalnosti prilikom kupovine putarskih preduzeća u Srbiji.

On je u pritvoru proveo više od sedam meseci, pošto mu je u julu Specijalni sud odobrio odbranu sa slobode uz jemstvo od 12 miliona evra.

Miškoviću 14. oktobra treba da počne pripremno ročište u tom procesu, u Specijalnomm sudom.

Njegov sin Marko Mišković, koji će se s njim naći na optužničkoj klupi, juče je pušten iz kućnog pritvora pošto je položio jemstvo od 3,3 miliona evra, upisom hipoteke na lokal od 250 kvadratnih metara u Knez Mihailovoj u Beogradu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

11 h

Podeli: