"Oprostimo, ali ne zaboravimo"

U Jajincima održana državna komemorativna svečanost, koju predvodi predsednik Srbije Tomislav Nikolić, posvećena sećanju na likvidirane u Drugom svetskom ratu.

Izvor: B92

Subota, 05.10.2013.

12:00

Default images

Iz nacističkog logora na Banjici, koji je raspušten pre 69 godina, u Jajincima je streljano više desetina hiljada ljudi, uglavom Srba, Roma, Jevreja i antifašista, a medju ubijenima bilo je i 120, uglavnom jevrejske dece.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić poručio je, podsećajući na te zločine i nesreću s kojom se srpski narod suočavao kroz istoriju, da treba oprostiti, ali da se ne sme zaboraviti.

"Teško je ići napred sa ogromnim teretom prošlosti, još teže je oprostiti, ali oprostiti moramo da bismo išli dalje, samo što nikada ne smemo zaboraviti, kako bi žrtve imale spokoj i kako se strahote nikad više ne bi ponovile", rekao je Nikolić.

On je istakao obavezu da se i prema svojim i prema drugim žrtvama očuva uspomena.
Foto: Tanjug
"Današnje generacije, bez obzira na greške prethodnih, ne mogu da dozvole da se ostvaruju nacionalističke ambicije jednog naroda koji se nalazi u populacionoj ekspanziji. Kao pravoslavci, kao hrišćani, mi ljubimo svoje bližnje, svoje komšije i ne mislimo o njima ništa loše, ali granice te ljubavi određuje ugrožavanje našeg života i egzistencije", rekao je Nikolić.

Predsednik Nikolić je u Knjigu žalosti u spomen parku Jajinci napisao: "Sve dok srpski narod bude birao svog predstavnika, on će se upisivati u ovu knjigu. Da bi živela, Srbija mora večito da pamti i da osuđuje smrt i da slavi život u slobodi".

Okupljenima se obratio i zatočenik logora Ljubomir Zečević, koji je istakao da stratište u Jajincima predstavlja trajan simbol hrabrosti i rodoljuba stradalih.

"Na ovom mestu prevelikog bola i nasilne smrti izvšen je zločin protiv čovečnosti i zločin genocida, žrtve su bili Srbi, Jevreji, Romi i pripadnici drugih etničkih zajednica", rekao je Zečević.
Foto: Tanjug
On je podsetio da su žrtve uglavnom bili oni koji su se suprotstavili nacističkom okupatoru.

Nemački nacisti su logoraše sa Banjice odvodili u obližnje Jajince, gde je, prema zvaničnim podacima, streljano više od 80.000 Srba, Roma, Jevreja i antifašista.

Komemorativnoj svečanosti prisustvovali su i načenlnik Generalštaba Vojske Srbije Ljubiša Diković, predsednik Skupštine Srbije Nebojša Stefanović, ministar odbrane Nebojša Rodić i zamenik predsednika Skupštine Beograda Zoran Alimpić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

14 h

Podeli: