Oštra polemika o javnim preduzećima

Na predložene izmene Zakona o javnoj svojini uložena su samo dva amandmana DS o kojima će poslanici, kako je najavljeno, raspravljati u nedelju.

Izvor: B92, Tanjug

Petak, 04.10.2013.

00:22

Default images

Skupština Srbije završila je večeras raspravu o izmenama Zakona o javnoj svojini.

Izmene predviđaju da se na još godinu dana produži rok u kojem javna preduzeća, društva kapitala i njihova zavinsa društva mogu podneti zahtev za upis prava svojine, jer veliki broj preduzeća to nije uradio do isteka zakonskog roka – 6. oktobra ove godine.

Poslanik Janko Veselinović zatražio je amandmanom da se rok ne produžava, jer bi se time stvorili dodatni troškovi za državu, a onemogućilo bi se i stavljanje u funkicju te imovine.

On je naveo da su javna preduzeća imala dve godine da podnesu zahtev i da je nedopustivo da se taj rok produži za još godinu dana, kako to predviđaju izmene zakona.

Njegov stranački kolega Srđan Milivojević, međutim, zatražio je da se taj rok produži za šet meseci.

U obrazloženju amandmana Milivojević je istakao da veliki broj preduzeća nije podneo zahtev za upis prava svojine u javnoj evidenciji o neporektnostima i pravima na njima i da je neophodno da se rok blagovremeno produži.

Sednicu Odbora Skupštine je obeležila polemika Božidara Đelića i vladajuće većine o tome ko je kriv što javna preduzeća nisu upisala svojinu u predviđenom roku.

Poslanik LDP Bojan Đurić ocenio je da direktori javnih preduzeća koji u dvogodišnjem zakonskom roku nisu podneli zahtev za upis prava svojine tih preduzeća, treba da podnesu ostavke i da budu krivično gonjeni.

U skupštinskoj raspravi o izmenama Zakona o javnoj svojini, Đurić je kazao da onaj "ko za dve godine nije pokazao elementarno interesovanje treba trajno da izgubi pravo na svojinu".

Rasprava o izmenama Zakona o javnoj svojini počela je danas, a tim predlogom se javnim preduzećima, društvima kapitala i njihovim zavisnim društvima za godinu dana produžava rok za podnošenje zahteva za upis prava svojine. Prvobitni rok ističe u nedelju, 6. oktobra.

Đurić je istakao da LDP neće podrzati taj zakon iz suštinskih razloga i upitao kako vlast očekuje da gradjani udju u neki pravni postupak, a istovremeno predlaže zakon kojim hoće da nagradi nesposobna javna preduzeća kojima je dve godine bilo malo da pokažu interesovanje za spostvenu imovinu.

On je pozvao ministra regionalnog razvoja i lokalne samouprave Igora Mirovića da kaže koja preduzeća nisu podnela zahteve i traže produžetak roka i upitao da li je reč o direktorima Železnica Srbije ili Pošte Srbije.

"U zakonu kažete da većina nije podnela taj zahtev, molim vas da budete konretniji. Recite koji direktor kog javnog preduzeća nije stigao da podnese zahtev za upis javne svojine, pa da onda procenimo da li im treba ili ne dati još godinu dana", reko je Đurić.

Đurić je kazao i da je izmene tog zakona trebao u parlamentu da obrazlaže ministar finansija Lazar Krstić, a ne ministar regionalnog razvoja i lokalne samouprave.

Ministar regionalnog razvoja i lokalne samouprave Igor Mirović rekao je da je cilj izmena Zakona o javnoj svojini da se na još godinu dana produži rok u kojem javna preduzeća, društva kapitala i njihova zavisna društva mogu podneti zahtev za upis prava svojine, jer veliki broj preduzeća to nije uradio do isteka prvobitnog roka 6. oktobra ove godine.

Objektivno veliki broj preduzeća, društva kapitala i njihovih zavisnih društava na nepokretnostima u državnoj svojini, imao je mogućnost, ali očigledno ne i punu sposobnost da upiše pravo korišćenja, i to nije učinio u ovom roku. Veoma je važno da se omogući produženje roka u kojem bi ta njihova obaveza bila realizovana” ,rekao je Mirović u Skupštini Srbije.

Poslanici opozicije kritikovali su i način odnosno kratak rok za zakazivanje današnje sednice.

Zakon o javnoj svojini usvojen je 2011. u vreme Vlade koju je predvodila DS i propisivao je rok od dve godine za upis svojine. Sadašnja vlada je predložila produženje tog roka za godinu, jer javna preduzeća nisu upisala svojinu.

Član odbora Božidar Đelić iz DS, koji je 2011. branio u parlamentu Zakon o javnoj svojini i bio njegov predlagač, ocenio je da je nedopustivo što ministar finansija Lazar Krstić nije došao na sednicu Odbora.

On je na sednici, kojoj je prisustvovala pomoćnica ministra finansija Radmila Jagodić, naveo da Krstić, osim što "izvlači lozove i dodeljuje nagrade", nije rekao ni reč o finansijama.

"Svi u Vladi Srbije govore o finansijama osim njega. Prava slika Vlade je da ništa ne radi. Danas imamo praznu stolicu nepostojećeg ministra koji još nije rekao ni rečenicu o tome kuda idu javne finansije", kazao je Đelić i upozorio na, kako je naveo, rizik da se nastavi "amaterizam" u vođenju javnih finansija.

Đelić je naveo da se ubrzo posle usvajanja tog zakona 2011. ušlo u izbornu kampanju i da je sva odgovornost što zakon nije sproveden na sadašnjoj Vladi.

Član Odbora Zoran Kasalović iz vladajuće Socijalističke partije Srbije kazao je da je nemoguće pripisati svu krivicu sadašnjoj Vladi, jer je deo odgovornosti što u predviđenom roku nije upisana svojina javnih preduzeća i na Vladi Mirka Cvetkovića i da krivicu dele dve vlade.

Povodom negodovanja Đelića zato što ministar finansija ne prisustvuje sednici Odbora, član Odbora iz vladajuće Srpske napredne stranke Dragan Tomić kazao je da nije pristojno zamerati bilo šta ministru Krstiću koji je tek nedavno preuzeo funkciju i optužio Đelića da je protagonista finansijskog sistema u kojem se Srbija nalazi zbog centralizacije i tajkunizacije koju je sprovodila prethodna vlada.

"Sad sve treba vratiti u normalu. Ne zameram ministru što nije sa nama", kazao je Tomić.

Pomoćnica ministra finansija Radmila Jagodić kazala je da ne zna da li iko može da odgovori zašto taj posao nije završen u predviđenom roku i da se niko u državi nije trudio da sazna šta je njegova imovina.

"Neka javna preduzeća se nisu prijavila ni kod Direkcije za imovinu. Imam u Ministarstvu gomile papira, više od pola metra, i treba da gledam kako su osnivana preduzeća 1958. i šezdesetih godina (prošlog veka). Nerad nas je doveo do ovde", kazala je Radmila Jagodić.

Ona je rekla da javna preduzeća i društva kapitala nisu uspela da se upišu u javnu evidenciju nepokretnosti jer veliki broj tih preduzeća nije imao ni odgovarajuće akte, a kao problem navela je i to što su osnivački akti nekih preduzeća "tako široko postavljeni".

Božidar Đelić je zahvalio Radmili Jagodić što je priznala da Ministarstvo finansija ništa nije radilo i naveo da je sve što se radi "puki marketing" i što je iskreno rekla da su javna preduzeća bez zakonske osnove sve više proširivala svoje osnivačke akte.

On je zatražio od predsednice Odbora za finansije Vesne Kovač iz Ujedinjenih regiona Srbije da do kraja godine sazove "specifičnu" sednicu tog skupštinskog tela o sprovođenju Zakona o javnoj svojini i Zakona o restituciji.

Poslanik Socijademokratske partije Srbije Vladimir Marinković rekao je da je očekivao ozbiljniji pristup jer je reč o sistemskom problemu.

"To što imate gomilu papira to nije problem odbora nego Ministarstva", kazao je Marinković povodom navoda pomoćnice ministra o "gomili papira" u Ministarstvu.

Predsednik Skupštine Srbije Nebojša Stefanović prekinuo je tekuću sednicu sa više od 20 tačaka dnevnog reda kako bi poslanici danas, na novoj sednici, razmotrili izmene Zakona o javnoj svojini.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Amerika ima poruku za Rusiju i Kinu

Zvaničnik Stejt departmenta u Birou za kontrolu naoružanja Pol Din pozvao je danas Kinu i Rusiju da objave deklaraciju po uzoru na SAD u kojoj se obavezuju da će o korišćenju nuklearnog naoružanja uvek odlučivati ljudi, a ne veštačka inteligencija (AI).

8:01

2.5.2024.

1 d

Podeli: