Obama o tri krupne teme pred UN

Predsednik SAD Barak Obama će se obratiti UN u vezi sa tri problema: nuklearnog programa Irana, hemijskog oružja u Siriji i mira između Izraela i Palestinaca.

Izvor: B92

Ponedeljak, 23.09.2013.

23:35

Default images

Kako ukazuje Asošiejted pres (AP), svaka od ove tri teme o kojima će Obama imati susrete u sedištu svetske organizacije otvara diplomatske mogućnosti, ali takodje predstavlja stazu sa potencijalnim rupama, a kretanje njome zavisi od saradnje sa često nepozudanim partnerima.

Obama takođe rizikuje da bude označen kao naivac i nasamaren ako diplomatski napori propadnu, naročito u slučaju Sirije, gde se on oslonio na mogućnost diplomatije kako bi zamrzao vojnu intervenciju protiv sirijskog režima.

Ta intervencija je najavljivana u znak odmazde zbog korišćenja zabranjenog hemijskog oružja u predgrađu Damaska.

Ipak, skorašnji razvoj događaja ukazuje na značajni pomak kako u vezi sa Sirijom, tako i sa Iranom i odnosima Izraela i Palestinaca, pri čemu su sva ta pitanja dugo bila problematična i za Obamu i za Ujedinjene nacije.

Iran je, naime, ove godine dobio novog lidera koji se prema Obami ponaša prijateljski, zbog čega jačaju mogućnosti da se oni sretnu u Ujedinjenim nacijama; mirovni pregovori između Izraela i Palestinaca su nastavljeni - mada nije sigurno kuda vode - a Rusija se pridružila SAD u diplomatskim nastojanjima da se Sirija liši hemijskog oružja.

Sastanak Obame sa Rohanijem nije zakazan, ali su američki zvaničnici ostavili mogućnost da se njih dvojica sastanu odvojeno od glavnog skupa u Ujedinjenim nacijama.

Ako se to dogodi, biće to prvi sastanak američkih i iranskih lidera za više od 30 godina.

Diplomatski stručnjaci, poput bivšeg zvaničnika Stejt departmenta Džoela Rubina (Joel Rubin), kažu da se "nikada ne zna gde će stvari da zapnu" i da će najveći test za Obamu biti da prepozna trenutak u kojem se mogićnosti pretvaraju u taktiku otezanja.

Obamini savetnici ukazuju da su iznenadni signali napretka posledica predsednikove dugogodišnje naklonosti prema diplomatskom rešavanju sporova, a u slučaju Irana i Sirije, i posezanja za pritiskom kroz ekonomske sankcije i prenje vojnom akcijom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: