Ban pozdravio stav Irana

Generalni sekretar UN Ban Ki-mun pozdravio nastojanje iranskog predsednika Hasana Rohanija i njegove vlade da sarađuju s međunarodnom zajednicom.

Izvor: B92

Četvrtak, 19.09.2013.

20:30

Default images

Ban se ranije danas sastao sa iranskim ministrom spoljnih poslova Džavadom Zarifom i saopštio da planira da se sretne sa Rohanijem na marginama Generalne skupštine UN u Njujorku naredne sedmice, preneo je Rojters.

Ban je takođe pohvalio Teheran zbog oslobađanja nekoliko političkih zatvorenika.

Generalni sekretar NATO Anders Fog Rasmusen izjavio je ranije danas da je veoma ohrabren obećanjem Irana da nikada neće razvijati nuklearno oružje.

"Smatram da je u interesu Irana da sarađuje sa međunarodnom zajednicom", istakao je Rasmusen. "Ako je to ono što Teheran želi, onda samo mogu da pozdravim", dodao je on.

Iranski predsednik Rohani izjavio je da njegova vlada nikada neće razvijati nuklearno oružje i da on ima sva ovlašćenja da vodi razgovore o iranskom nuklernom programu sa zapadnim zemljama.

U intervjuu američkoj TV mreži En-Bi-Si Rohani je iz predsedničkog kompleksa u Teheranu rekao da je ton nedavnog pisma dobijenog od američkog predsednika Baraka Obame "pozitivan i konstruktivan".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: