Šta piše u francuskoj rezoluciji

U nacrtu rezolucije SB UN o Siriji koji je Francuska pripremila zahteva se da Sirija u roku od 15 dana prijavi kompletan arsenal hemijskog oružja.

Izvor: B92

Sreda, 11.09.2013.

11:10

Default images

Ukoliko to ne učini, suočiće se sa kaznenim merama, što Rusija ne podržava, saznaje Rojters.

Francuska je danas saopštila da ostaje rešena da kazni sirijskog predsednika Bašara al-Asada zbog onoga što naziva upotrebom hemijskog oružja, ukoliko diplomatski napori ne urode plodom, upozorivši da je vojni napad i dalje moguć, prenosi britanska agencija.

"Vojna opcija je zaista u razmatranju ukoliko tekuća diplomatska procedura ne donese rezultate. To nije hipotetička pretnja", izjavila je portparolka francuske vlade Naža Valo Belkačem radiju RFI.

U prvom francuskom nacrtu rezolucije, u koji je Rojters juče imao uvid, navodi se da bi Savet bezbednosti planirao "u slučaju da se sirijske vlasti ne podvrgnu odredbama rezolucije... da usvoji dalje potrebne mere u skladu sa Sedmim poglavljem" Povelje UN. Tim poglavljem je 15-članom Savetu bezbednosti dato ovlašćenje da preduzme korake počev od sankcija do vojnih intervencija, a diplomate UN navode da Rusija odbija da podrži prvi francuski nacrt rezolucije upravo zbog pozivanja na Sedmo poglavlje.

U nacrtu je jasno naznačeno da Savet bezbednosti smatra Asadovu vladu odgovornom za hemijski napad izveden 21. avgusta u kojem je ubijeno na stotine ljudi, kao i za druge napade. Kako navodi Rojters, u francuskom nacrtu se zahteva "da sirijske vlasti odmah obustave upotrebu hemijskog oružja". U predlogu rezolucije se takođe traži da se dvoipogodišnji građanski rat u Siriji iznese pred Međunarodni krivični sud u Hagu radi mogućeg podizanja optužnica za ratne zločine, što bi, kako ocenjuju diplomate, Moskva teško prihvatila.

U izjavi radiju "Frans inter", ruski ambasador u Francuskoj Aleksandar Orlov okarakterisao je francuski nacrt rezolucije kao "zamku" čiji je cilj da se otvore vrata vojnoj intervenciji, navodi britanska agencija.

U međuvremenu, Jelisejska palata je saopštila da je francuski predsednik Fransoa Oland jutros sazvao sastanak Saveta odbrane u užem sastavu na temu Sirije, prenosi francuski list "Figaro". Francuska je izrazila spremnost da, u izvesnim granicama, izmeni prvobitni nacrt rezolucije i želju da o tome razgovara sa Rusijom, navodi francuski dnevnik.

Velika Britanija, Francuska i SAD otpočele su juče pregovore o nacrtu rezolucije, saopštili su izaslanici, a dalji razgovori sa još dve sile koje u Savetu bezbednosti imaju pravo veta, Rusijom i Kinom, nastaviće se narednih dana.

Francuska, jedan od nažešćih Asadovih kritičara, iznela je nacrt rezolucije juče, samo dan nakon iznenađujućeg predloga Rusije da Sirija stavi svoje hemijsko oružje pod kontrolu međunarodne zajednicu kako bi se izbegla mogućnost američkog vojnog napada, što je Sirija prihvatila.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: