"Arapske zemlje da udare na Asada"

Šef saudijske diplomatije Saud al-Fajsal pozvao je arapske zemlje da podrže poziv sirijske opozicije da se izvedu udari na režim u Damasku.

Izvor: B92

Nedelja, 01.09.2013.

17:37

Default images

Fajsal je ovaj poziv uputio na konferenciji za novinare u Kairu, pred sastanak šefova diplomatija arapskih zemalja o Siriji, javila je agencija Frans pres.

Saudijska Arabija poručila je ostalim članicama Arapske lige da bi protivljenje međunarodnoj vojnoj akciji protiv sirijske vlade samo ohrabrilo Damask da upotrebljava oružje za masovno uništenje.

Ministar spoljnih poslova Saudijske Arabije Saud el-Faisal, rekao je na sastanku šefova diplomatija arapskih zemalja u Kairu da sama osuda napada otrovnim gasom u kojem je, kako tvrde SAD, sirijski režim 21. avgusta ubio najmanje 1.400 ljudi - nije dovoljna.

Faisal je dodao da protivljenje međunarodnoj akciji više nije prihvatljivo, preneo je Rojters.

"Došlo je vreme da pozovemo svet da preuzme odgovornost i pokrene oštre mere kako bi zaustavio tragediju", naglasio je Faisal.

Sastanak ministara zemalja Arapske lige pokazao je podele između Saudijske Arabije i Egipta, po pitanju sirijske krize, s obzirom na to da se Egipat protivi napadu Zapada na Siriju.

Sastanak se organizuje dan pošto je predsednik SAD Barak Obama, zagovornik vojne intervencije u Siriji, izjavio da će se, ipak, konsultovati sa Kongresom o pokretanju vojnih udara na sirijski režim zbog tvrdnji da je upotrebio hemijsko oružje u napadu u Damasku 21. avgusta.

Očekuje se da će se učesnici skupa u Kairu složiti sa ovim pozivom i osuditi režim sirijskog predsednika Bašara al-Asada, koji negira tvrdnje opozicije da je izveo napad hemijskim oružjem.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

11 h

Podeli: