Šta je Dačić mislio o smenama Srba

Premijer Dačić objasnio da se smene srpskih funkcionera na severu Kosova odnose na one koje postavlja Vlada, a ne na predstavnike srpskih opština.

Izvor: Beta, Tanjug

Utorak, 20.08.2013.

13:12

Default images

"Kad sam juče govorio o tome da niko ne može da obavlja državnu funkciju, nisam mislio na Srbe koji su zaposleni u školama, bolnicama i opštinama. Govorio sam o onim funkcionerima koje imenuje Vlada Srbije", rekao je Dačić novinarima u Beogradu.

On je, nakon polaganja venca na spomenik bivšem potpredsedniku SFRJ Aleksandru Rankoviću ponovio da niko ne može da zastupa vladu, a da vodi politiku suprotnu njenoj politici. "Ja sam to njima i u lice rekao. Zar mislite da je država toliko nemoćna i nevešta da će dozvoliti da se neko kocka s njom?", naveo je Dačić.

Premijer je rekao da ne očekuje više da će predstavnici Srba sa severa Kosova učestvovati na lokalnim izborima na Kosovu zakazanim za 3. novembar, ali da oni nisu jedini Srbi koji tamo žive.

"Politika koja ne uvažava realnost nema šanse za uspeh. Neću biti premijer koji će voditi unapred izgubljene ratove", dodao je Dačić i ponovio da Vlada Srbije neće pozvati kosovske Srbe na izbore, ako na glasačkim listićima budu oznake Republike Kosovo.

Premijer je rekao i da je interes svih Srba na Kosovu i Metohiji da izađu na lokalne izbore i istakao da se razgovara o fomiranju jedinstvene srpske liste.

Komentarišući za danas najavljeni sastanak predsednika Srbije Tomislava Nikolića sa predstavnicima Srba iz centralnog dela Kosova, Dačić je rekao da će zajednica srpskih opština biti prvi međunarodno priznat entitet na Kosovu. "Ako Srbi ne izađu na izbore, tu zajednicu činiće neko drugi, možda Srbi koji su u Tačijevoj vladi, Albanci...", rekao je Dačić, i istakao da nikada ne bi pozvali Srbe da izađu na izbore, a da oni nisu statusno neutralni.

"To znači da ako dođe do zloupotrebe dogovora o tome kako će izgledati glasački listići, aplikacije za učesčhe na izborima, da li će na njima biti oznaka Republike Kosova, od toga će zavisiti naš stav. Mi nećemo pozvati Srbe na izbore pod tim uslovima", rekao je Dačić nakog polaganja venca na spomenik Aleksandru Rankoviću.

Prema njegovim rečima, to je nešto što je dogovoreno sa visokom predstavnicom EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton.

Dačić je podsetio da 27. avgusta sledi nastavak razgovora sa kosovskim premijerom Hašimom Tačijem u Briselu, a potom 29. avgusta sednica Saveta bezbednosti UN o Kosovu.

"Tako da mi i nemamo drugog termina da završimo rekonstrukciju vlade", rekao je Dačić novinarima. On je o toj temi još rekao da je plan da se ove sedmice završe konsultacije o rekonstrukciji vlade, da zaseda Vlada Srbije, stranački organi, a potom sledeće sedmice da bude održana i sednica republičkog parlamenta na kojoj će početi proces izbora novih ministara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

29 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: