Petak, 02.08.2013.

16:46

Koja je vila Berluskonijev zatvor

Silvio Berluskoni (76) osuđen na godinu zatvora zbog utaje poreza, verovatno će kaznu služiti u kućnom pritvoru u jednoj od svojih velelepnih vila.

Izvor: Tanjug

Default images

Italijanski zakon pruža mogućnost osuđenicima starijim od 70 godina da im, umesto zatvorske kazne, bude određen kućni pritvor ili društveno koristan rad, a Berluskoni je ranije izjavio da ne želi da se bavi društveno korisnim radom "kao običan kriminalac", tako da mu, po svoj prilici, sleduje kućni pritvor.

Pošto raspolaže mnogobrojnim luksuznim vilama, bivši premijer će moći da bira u kojoj od njih će izdržavati svoju kaznu, prenosi AFP.

Njegov kompleks "Čertoza", koji se prostire na površini od 120 hektara na čarobnoj plaži Smeralda na Sardiniji, sačinjen je od čak tri vile i sedam bazena.

U parku kompleksa nalazi se amfiteatar u grčkom stilu, jezero, hiljade kaktusa i palmi, maslinjaci i tajne podzemne pećine ukrašene mozaikom sa likom boga mora i tunelom koji vodi do mora.

Prebogati medijski magnat je čak izgradio i veštački vulkan na brdu, u parku, sa "erupcijama" u obliku vatrometa, efektima izlivanja lave i veštačkim potresima za vreme žurki kojima su u prošlosti prisustvovale visoke zvanice poput Vladimira Putina i Tonija Blera.

Berluskonijevo vlasništvo je i vila "San Martino", nekadašnji benediktinski manastir u Arkoreu nedaleko od Milana, koja je okružena ogromnim ergelama, a sadrži biblioteku sa preko 3.000 antičkih knjiga i umetničku galeriju.

U ovom zdanju iz 18. veka, koje ima i nekoliko bazena, nalazi se i mermerni mauzolej u faraonskom stilu težak 10 tona, sa 36 pogrebnih prostorija, koji je Berluskoni izgradio za svoju porodicu i prijatelje.

Medijski tajkun je na severu Italije prošle godine kupio vilu "Torno", koja je koštala 21 milion evra i ima 30 soba, a trenutno je podvrgnuta restauraciji.

U prostranom parku koji okružuje "Torno" nalaze se još četiri vile, od kojih svaka ima sopstveni privatni pristup jezeru i terasama sa predivnim pogledom, kao i teniski teren i poljana za kuglanje, a među slavnim susedima u ovoj bogatoj oblasti je i glumac Džordž Kluni, poznat po tome što pravi bučne žurke pored jezera.

Kako su preneli italijanski mediji, Berluskoni je nekada rado u to područje, kao dečak, putovao zaprežnim kolima iz Milana.

"Palaco Gracioli", rezidencija iz 16. veka koja se uzdiže u istorijskom centru Rima, imala je niz izuzetno uglednih vlasnika, među kojima je i jedna španska princeza, a njen sadašnji vlasnik je upravo - Berluskoni.

U toj palati on ima svoj televizijski studio, iz koga upućuje poruke naciji.

Sobe u ovoj vili izgrađenoj u baroknom stilu dekorisane su zlatom, a jedna od raskošnih spavaćih soba ima ogroman krevet sa baldahinom koji je Berluskoniju poklonio Putin, navodi francuska agencija.

Bivši italijanski premijer poseduje i mnogo drugih objekata širom zemlje, kao i u inostranstvu, uključujući vilu na majušnom ostrvu Lampeduza u blizini Tunisa, ali teško da će mu biti dozvoljeno da svoju kaznu u vidu kućnog pritvora izdržava van zemlje.

On je ranije izjavio da bi radije otišao na izdržavanje zatvorske kazne umesto da odsluži kaznu radom u nekoj javnoj službi, kao i da neće iskoristiti mogućnost italijanskog zakona da kaznu izdržava u kućnom pritvoru, ali ukoliko se ipak opredeli za ovu poslednju opciju, imaće gde da je izdržava.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Palo 600 ratnih aviona: Rusi se oglasili

Ruske trupe uništile su 600 ukrajinskih ratnih aviona i 1.300 višecevnih raketnih bacača od početka Specijalne vojne operacije u Ukrajini, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

20:30

16.5.2024.

21 h

Svet

Iznenađenje: Oni su "tajni" ruski saveznici

Britanski proizvođač rovokopača JCB nastavio je da proizvodi i isporučuje te radne mašine za rusko tržište mesecima nakon što je objavio da je zaustavio izvoz zbog rata Rusije u Ukrajini, prenosi Gardijan.

22:49

15.5.2024.

1 d

Podeli: