Na brodu za S.Koreju nađeni MIG-ovi

Vlasti Paname su pronašle dva borbena aviona MIG-21 iz sovjetske ere na severnokorejskom brodu zaustavljenom kada je pokušao da prođe kroz Panamski kanal.

Izvor: B92

Ponedeljak, 22.07.2013.

09:18

Default images

Brod je išao za Severnu Koreju.

Nadzvučni avioni su pronađeni u brodu zajedno sa protivavionskim raketama i drugim neprijavljenim oružjem prekrivenim vrećama šećera, što bi moglo predstavljati prekršaj sankcija UN uvedenih Pjongjangu.

Kuba je potvrdila da je zaplenjeni tovar naoružanja njen i da se sastoji od zastarelog oružja poslatog u Severnu Koreju da bude remontovano i vraćeno na ostrvo.

Stručnjaci Ujedinjenih nacijal planiraju da 5. avgusta dođu u Panamu i pregledaju pošiljku, preneo je AFP.

Panamski predsednik Rikardo Martineli rekao je da su dva aviona, dve protivavionske baterije raketa i drugo oružje nađeni na brodu, koji su vlasti zaustavile da bi prekontrolisale da se na njemu ne nalazi droga.

Predsednik je prilikom posete luci Manzanilo, gde je brod pregledan i ispražnjen, rekao da su "avioni korišćeni jer je u njima bilo još goriva". Savet bezbednosti UN uveo je nekoliko sankcija Pjongjangu zbog rada na nuklearnom programu i razvoju balističkih raketa.

Severna Koreja tvrdi da je pošiljka legitimna i traži hitno oslobađanje broda i članova posade.

Kuba je jedina komunistička zemlja u Latinskoj Americi i redak saveznik Pjongjanga u tom delu sveta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Amerika ima poruku za Rusiju i Kinu

Zvaničnik Stejt departmenta u Birou za kontrolu naoružanja Pol Din pozvao je danas Kinu i Rusiju da objave deklaraciju po uzoru na SAD u kojoj se obavezuju da će o korišćenju nuklearnog naoružanja uvek odlučivati ljudi, a ne veštačka inteligencija (AI).

8:01

2.5.2024.

1 d

Podeli: