U Srebrenici 6.767 identifikovanih

Svedok optužbe Tomas Parsons izjavio je na suđenju Ratku Mladiću pred Haškim tribunalom da je do sada identifikovano 6.767 žrtava genocida u Srebrenici.

Izvor: B92

Utorak, 09.07.2013.

20:35

Default images

Parsons, koji je forenzički direktor Međunarodna komisija za nestala lica (ICMP), precizirao je da jedan broj ostataka, ekshumiranih iz grobnica, još nije identifikovan i da je ukupno u masovnim grobnicama do sada pronađen 7.001 jedinstveni DNK uzorak.

Optužnica generala Mladića (70), bivšeg komandanta Vojske Republike Srpske, tereti za genocid nad oko 7.000 srebreničkih Muslimana koje je VRS streljala u danima posle zauzimanja Srebrenice, 11. jula 1995.

Žrtve su identifikovane, kako je sudijama rekao Parsons, upoređivanjem DNK ostataka pronađenih u grobnicama sa uzorcima koje su ICMP dali rođaci osoba koje su nestale posle pada Srebrenice.

Da bi se identifikacija smatrala pouzdanom, potrebno je da se upoređeni DNK uzorci slažu 99,95 odsto, rekao je svedok, naglašavajući da je u većini slučajeva koje je analizirala ICMP ta podudarnost "mnogo veća".

Mladićev branilac Miodrag Stojanović, za vreme unakrsnog ispitvanja, pitao je Parsonsa da li se DNK analizom mogu utvrditi uzrok i vreme smrti. Svedok je odgovorio odrečno.

Na pitanje da li je moguće da je "identifikovanog smrt zatekla u nekom drugom periodu, a ne u julu 1995", Parsons je odgovorio da jeste.

Upitan ponovo od branioca Stojanovića da li se DNK analizom može dobiti ikakva informacija o "uzroku i načinu smrti", svedok je uzvratio: "Ako naš forenzički antropolog pronađe lobanju s rupom od metka, to govori o načinu smrti".

Mladićeva odbrana će sutra završiti unakrsno ispitivanje Parsonsa.

General Mladić optužen je i za progon Muslimana i Hrvata širom BiH; terorisanje stanovništva Sarajeva kampanjom artiljerijskih i snajperskih napada i uzimanje za taoce "plavih šlemova" UN, 1992-95.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

11 h

Podeli: