Zajača: Deca pregledana zbog olova

U Zajači kod Loznice završen je pregled i uzorkovanje krvi i provera koncentracija olova kod 130 dece i 16 odraslih osoba.

Izvor: B92

Nedelja, 07.07.2013.

10:45

Default images

Roditelji iz Zajače kod Loznice, koji sumnjaju da je zdravlje njihove dece ugroženo zbog štetnih materija iz obližnje topionice olova, uskoro bi trebalo da dobiju odgovore.

Predstavnici Instituta za medicinu rada iz Beograda i Doma zdravlja iz Loznice danas su pregledali decu i uzeli im uzorke krvi kako bi se utvrdila koncentracije tog teškog, otrovnog metala u krvi mališana, ali i zainteresovanih građana i zaposlenih u topionici.

U čekaonici ambulante u Zajači, roditelje su obuzeli strah i neizvesnost. Oni traže istinu o zdravlju svoje dece za koju se sumnja da imaju povećane koncentracije olova u krvi.

“Očekujem da će biti korektno urađeni rezultati i da će se obratiti pažnja da se deca leče“, kaže Ljiljana Pahva.

“Kad je imao godinu dana, imao je povišeno olovo u krvi“, kaže Ivica Pavlović koji je doveo sina na pregled.

Većina njih radi u topionici. Podeljeni između egzistencije i brige za zadravlje, odgovraju i na pitanja iz ankete - gde rade i koliko dugo, kako bi se utvrdilo žarište problema.

“Kod mene su rezultati nula, a radim u topionici već 17 godina“, kaže Marko Đukanović.

Na pregled je pozvano više od 200 dece iz Zajače i dva susedna sela. Uzorci će biće analizirani u beogradskim Institutu za medicinu rada.

“Institut za medicinu ima višedecenijsko iskustvo u kontroli zdravlja radnika zaposlenih u topionici ’Zajača’, a što se dece tiče, više puta je kontrolisan nivo olova u krvi kod dece i u proteklim godinama bio je povišen, kod nekih blago, kod nekih u granicama normale, a bilo je i slučajeva gde je bilo iznad dozvoljenih vrednosti“, kaže doktor Aleksandar Milovanović, direktor Instituta za medicinu rada.

Nasumično izabrani uzorci biće poslati i u akreditovanu laboratoriju u Sloveniju, a onda će uslediti dalja lekarska briga.

“Tu je profesor Milovanović, pa ćemo videti zajednički šta ćemo da odradimo kasnije za ovu decu koju mi pregledamo jer ćemo mi snositi odgovornost za njihovo zdravlje ubuduće“, kaže doktorka Branka Krasavac, pomoćnik direktora Doma zdravlja Loznica.

U topioni tiho i prazno jer fabrika ne radi već tri meseca. U poslednjih godinu dana nije bilo prekoračenja dozvoljenih koncentracija metala ni u vodi, ni vazduhu, pa i ovde sa nestrepljenjem čekaju rezulate kako bi i oni znali pravi uzrok.

“Mi smo inicirali rešavanje i veoma sam zadovoljna što će rezultati vrlo brzo biti gotovi i što je Ministrastvo zdravlja shvatilo ozbilnost trenutka i uključila se gotovo cela vlada u rešavanje ovog problema“, kaže Jasmina Milutinović, direktorka “Zajače”.

I nalazi krvi meštana iz 90-ih pokazivali su prisustvo olova, pa svi upiru prstom u crnu tačku iznad sela gde oko 600 hiljada tona opasnog otpada ovde stoji više od sedam decenija. Farmakom, koji ja vlasnik fabrike od 2006. godine finansirao je izradu projekta sanacije i rekultivacije deponije, pa je na potezu nadležno ministrastvo.

U Ministrstvu kažu da su novac za sanaciju opredelili, te da se očekuje raspisivanej javnog poziva. Time bi trebalo da bude stavljena tačka na višedecenijski problem zagađenja u Zajači.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: