Brisel: Bez dogovora o struji

U Briselu je završen tehnički dijalog Beograda i Prištine o snabdevanju severa Kosova električnom energijom, a o ostalim temama razgovaraće se i sutra.

Izvor: B92

Sreda, 19.06.2013.

07:20

Default images

Ministarka energetike Zorana Mihajlović izjavila je da dogovor o snabdevanju severa Kosova električnom energijom nije postignut.

"Puno je otvorenih pitanja", rekla je ministarka novinarima izlazeći iz zgrade Evropske službe za spoljne poslove u Briselu, gde je provela više od pet sati u razgovorima s prištinskom delegacijom, koju je predvodila potpredsednica kosovske vlade Edita Tahiri.

Ministarka je istakla da je interes da bude sproveden, rešenje na visem nivou, ali da danas ni jedno od otvorenih pitanja nije rešeno.

Tehnički dijalog, tokom koga su ekspertske grupe uporedo razgovarale o nizu pitanja u vezi sa srovođenjem Briselskog sporazuma, počeo je u ponedeljak razgovorima o struji, telekomunikacijama, pravosuđu i lokalnim izborima na severu Kosova i nastaviće se sutra.

U Briselu sutra ostaju savetnik redsednika Srbije Marko Đurić, koordinator za implementaciju Aleksandar Vulin i ministar pravde Srbije Nikola Selaković, koji će sa prištinskom delegacijom nastaviti razgovore o pravosuđu i ostalim spornim pitanjima predviđenim planom primene.

Za sutra je planirana i radna večera predsednika vlade Srbije Ivice Dačića i kosovskog premijer Hašima Tačija u kabinetu visoke predstavnive EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton.

"Oni će ragovarati u okviru plana primene koji je bio usvojen pre nekoliko nedelja", rekla je Kocijančićeva novinarima uoči sutrašnje večere i dodala da će to biti prilika se napravi procena dosadašnjeg napretka u primeni Briselskog sporazuma.

Suprotno nekim medijskim izveštajima, nakon večere se ne očekuje potpisivanje bilo kakvog novog dokumenta, a u ovom trenutku najvažnija je primena sporazuma, dodala je portparolka visoke predstavnice EU.

Kocijančićeva je potvrdila da će Eštonova u petak zajedno sa komesarom za proširenje Sstefanom Fileom uputiti zemljama članicama kratko pismo o napretku u sprovođenju sporazuma i unutrašnjim reformama u Srbiji.

"To je u okviru priprema za sastanak Ministarskog saveta koji će iduće nedelje biti održan u Luksemburgu", objasnila je ona, dodajući da sadržaj pisma uglavnom zavisi od onoga što će biti dogovoreno za večerom.

Ministri spoljnih poslova će u utorak u Luksemburgu raspravljati o dodeljivanju Srbiji datuma za početak pregovora o pridruživanju.

"Komisija je u svom izveštaju već dala preporuku Savetu da Srbiji odobri datum, tako da će pismo sadržati samo ažurirane informacije", istakla je Kocijančićeva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

32 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

1 d

Podeli: