Poplave jenjavaju u Evropi

Vrh poplavnog talasa u Mađarskoj stigao je u Baju na 150 kilometara južno od Budimpešte, gde je Dunav dostigao rekordni nivo od 9,88 metara.

Izvor: B92

Sreda, 12.06.2013.

13:45

Default images

"Danas možemo prvi put da kažemo da možemo da pobedimo ovo (poplave) zbog čega moramo da se borimo još jednom u Baji", izjavio je mađarski premijer Viktor Orban, prenela je agencija AFP.

Iako je Dunav dostigao "opasan nivo" u Mađarskoj, reka je nastavila da se povlači kod Budimpešte, gde je danas na nivou od 8,2 metra u odnosu na 9,0 metara koliko je vodostaj bio pre dva dana. I u Nemačkoj su poplave danas počele da jenjavaju.

Vodostaj Elbe se stabilizovao na oko 9,5 metara kod grada Louenburga, na 40 kilometara jugoistočno od Hamburga, i dalje je skoro dva puta viši od normalnog.

Nemačka kancelarka Angela Merkel razgovaraće u četvratak sa čelnicima 16 saveznih država o načinima za oporavak od poplava, pošto je danas otišla u četvrtu posetu ugroženom jugu i jugoistoku zemlje.

Merkelova je, prema programu, trebalo da je stigla u Louenburg, čiji je živopisni centar pod vodom, a zatim da nastavi ka gradu Hicaker, gde je postavljen nasip poput zida koji, za sada, drži vodu i štiti istorijski centar tog donjosaksonijskog grada.

Međutim, železnički saobraćaj između Berlina i gradova na zapadu je preusmeren zbog poplavljenih šina i zatvaranja mosta u Saksonija-Anhaltu, što je dovelo do kašnjenja vozova i po dva sata na nekim železničkim linijama, navodi AFP.

Poplave su odnele najmanje 19 ljudskih života u centralnoj Evropi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: