Nova stranka: Stepenasti cenzus

Nova stranka ocenila je da je potrebna reforma izbornog zakonodavstva, uvođenje stepenastog cenzusa za koalicije i smanjenje broja poslanika na 150.

Izvor: B92

Utorak, 11.06.2013.

19:03

Default images

U toj stranci smatraju da bi cenzus za dvočlanu koaliciju trebalo da iznosi sedam odsto, za tročlanu 10 odsto, četvoročlanu 15 odsto, a za petočlane i veće koalicije 25 odsto.

Kako se navodi u saopštenju Nove stranke, dosadašnje rešenje po kojem svi, i stranke i koalicije, moraju da preskoče cenzus od pet odsto predstavlja jedan od najvećih problema funkcionisanja političkog sistema.

Na taj način se, kako se navodi, stvaraju vlade u kojima je prevelik broj stranaka, a u takvim okolnostima odlučivanje je teško, često dugo traje, a ponekad je, kako tvrde i nemoguće.

"Stepenasti cenzus, gde bi koalicije morale da osvoje više glasova ako žele da uđu u skupštinu, delimično bi rešio taj problem, smanjujući broj stranaka u parlamentu i vladi", navodi se u saopštenju.

Kako tvrde u Novoj stranci, da se stepenasti cenzus za koalicije primenjivao na izborima u maju prošle godine, poslanici koalicija "Izbor za bolji život", "Preokret" i "Ujedinjeni regioni Srbije" danas ne bi bili u Skupštini Srbije.

"U ambijentu gde se primenjuje stepenasti cenzus stranke bi morale da vode računa sa kim ulaze u koaliciju i koga 'šlepaju' na svojim izbornim listama", navodi se u saopštenju u kome se dodaje da bi se uvođenjem stepenastog cenzusa za koalicije sprečilo da stranke koje imaju dva odsto poslanika i koje nisu zadobile poverenje glasača odlučuju o važnim državnim i privrednim pitanjima.

U sklopu predloženih izbornih reformi, Nova stranka je zatražila i da se broj poslanika smanji na 150 i da se uvede mešoviti izborni sistem umesto proporcionalnog.

Dve trećine poslanika biralo bi se po većinskom izbornom sistemu, a jedna po proporcionalnom.

Podsetimo, ideju o stepenastom cenzusu je u ime Nove stranke početkom godine izneo i profesor Fakulteta političkih nauka Dušan Pavlović, gostujući u Kažiprstu RTV B92.

Sličan zakonski predlog nedavno je u javnost izneo i lider Socijaldemokratske partije Srbije Rasim Ljajić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

1 d

Podeli: