Ovo je najbolji istoričar osnovac

Sve petice iz nemaštine - tako izgleda školovanje jednog od najboljih učenika osnovne škole "Vuk Karadžić" u banatskom selu Konak, Stefana Radua.

Izvor: B92

Četvrtak, 23.05.2013.

18:30

Default images

Istovremeno, on je zvanično i najbolji istoričar osnovac u Srbiji.

Samo jedna u nizu Stefanovih petica u dnevniku. Ako njega pitate, omiljeni predmet mu je istorija, pa ne čudi što je iz tog predmeta na republičkom takmičenju osvojio prvo mesto ili, kako sam kaže, zlatnu medalju. Stefan Radu, jedini dečak u razredu i blažen među devojčicama, sledeće nedelje završava osnovnu školu.

U školi ima veliku podršku nastavnika i tu mu nije teško da bude najbolji. Njegova dve godine mlađa sestra Kasandra takođe je najbolja učenica u svom razredu. I dok ide iz škole, kod kuće ga čeka teška situacija - trošna, zemljana kuća, minimalno opremljena, bez kupatila, ali i ponosna majka Biljana.

Dok je vredno učio za republičko takmičenje iz istorije, u kući nije bilo struje. U međuvremenu, i uz pomoć humanih ljudi, dug za struju je izmiren. Snagu da bude još bolji daju mu diplome u staroj vitrini, iako priznaje da nije lako učiti u sobi u kojoj spava cela sedmočlana porodica.

Osnovna škola, ali i banatsko selo Konak nadaleko su postali poznati po Stefanovim uspesima. Zbog toga ima nesebičnu pomoć direktorke, ali i kolektiva škole - pomogli su porodici oko duga za struju, Stefanu nabavili knjige i laptop.

Stefanova uspešna karijera je izvesna - što se njega tiče. Ipak, porodica koja živi od socijalne pomoći i dečjeg dodatka ne može da finansira njegovo dalje školovanje. Vojno lice ili profesor istorije postaće samo ukoliko pomognu oni čije malo će biti sasvim dovoljno za Stefanovu mnogo lepšu budućnost.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: