Turska: U toku trojni sastanak

U Ankari počeo trojni sastanak Turske, Srbija i Bosne i Hercegovine, na kom učestvuje i predsednik Tomislav Nikolić. Potpisan protokol o ekonomskoj saradnji.

Izvor: B92, Beta

Utorak, 14.05.2013.

00:18

Default images

Domaćin samita je turski predsednik Abdulah Gul.

Trilateralni samit otvorio je turski ministar ekonomije Zafer Čaglajan, koji je tom prilikom rekao da je ovo istorijski momenat. Srbija, Turska i Bosna i Hercegovina potpisale su u Ankari Protokol o ekonomskoj trgovini i saradnji, koji ima za cilj unapređenje trgovinskih odnosa i ekonomske saradnje.

Protokol su potpisali ministri spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović, potpredsednik vlade i ministar spoljne i unutrašnje trgovine i telekkomunikacija Srbije Rasim LJajić i minister ekonomije Turske Zafer Čaglajan.

Ministar Rasim Ljajić ocenio je da je potpisivanje Deklaracije odličan uvod za samit Srbije, Turske i BiH i dodao da dobri politički odnosi tri zemlje moraju biti propraćeni i adekvatnom ekonomskom saradnjom.

"Politička trilaterala neće imati svoj pun smisao i kapacitet, ako ne bude propraćena konkretnim oblicima privredne saradnje. Kao što znate, postoji odredjeno nepoverenje kada je u pitanju politička trilaterala, ali ako gradjani naših zemalja budu videli konkretnu korist od saradnje Srbije, BiH i Turske, to nepoverenje će nestati", rekao je Ljajić.

Na samitu učestvuju, pored predsednika Nikolića i tročlano Predsedništvo BiH Nebojša Radmanović, Bakir Izetbegović i Željko Komšić. U Nikolićevoj delegaciji su ambasador Srbije u Ankari Dušan Spasojević i savetnici predsednika Republike Marko Đurić, Predrag Mikić i Stanislava Pak Stanković, saopštila je Pres služba predsednika Srbije.

Ministri ekonomije tri zemlje sastaće se prvog dana samita kako bi razgovarali o uspostavljanju trilateralnog odbora za trgovinu. Ranije je najavljeno da će u Ankari biti potpisan sporazum o ekonomskoj saradnji tri države.

Ovo je, inače, treći samit lidera BiH, Srbije i Turske. Prvi je održan 2010. u Istanbulu, a drugi 2011. u Karađorđevu.

O trilateralnom sastanku koji će biti održan u Ankari razgovarali su i predsednici Srbije i Republike Srpske. Kako je za B92 rekao Milorad Dodik sasvim bi bilo primereno da na tom sastanku stavove Banjaluke zastupa Beograd, a ne Sarajevo.

Turski predsednik Abdulah Gul najavio je uoči početka samita da će njegova zemlja nastaviti s naporima za normalizaciju odnosa BiH i Srbije, što uključuje i trilateralne sastanke na nivou šefova država i ministara spoljnih poslova.

On je za sarajevsko Oslobođenje rekao da Turska ulaže velike napore za izgradnju što boljih odnosa Sarajeva i Beograda.

"Približavanje Sarajeva i Beograda daje očigledan doprinos miru u regionu", rekao je Gul, dodajući da će njegova zemlja pružati pomoć tim naporima i u budućnosti.

Turski predsednik je najavio da će posebna pažnja biti usmerena na saradnju u oblasti privrede, trgovine, energije, obrazovanja, kulture, turizma i poljoprivrede.

"Naš jedini cilj jeste doprinos miru, bezbednosti, stabilnosti i poverenju na Balkanu", rekao je Gul, dodajući da Turska želi da se neprijateljstva i predrasude kojima je "zaražena istorija Balkana" ostave prošlosti, a budućnost gradi na osnovama prijateljstva, tolerancije i saradnje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

76 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: