Čišćenje terena od kasetne municije

Ambasador Norveske pri UN u Ženevi Stefen Kongstad obišao je mesto Bogdanovac u opštini Bujanovac, gde je u toku čišćenje terena od kasetne municije.

Izvor: B92

Ponedeljak, 13.05.2013.

20:36

Default images

Radove izvodi organizacija Norveška narodna pomoć (NPA) prema projektima srpskog Centra za razminiranje, a sredstva za čišćenje kasetne municije u opštinama Preševo, Bujanovac i Kuršumlija obezbedilo je Ministarstvo spoljnih poslova Norveške.

Direktor centra za razminiranje Petar Mihajlović zahvalio je Ministarstvu spoljnih poslova Norveške i ambasadi te zemlje, kao i NPA na pomoći koju su pružili na razminiranju i čišćenju kasetne municije, a potpisivanjem memoranduma stvorene su pretpostavke za uspešnu saradnju u čišnjenju terena od kasetne municije u najugroženijim i najsiromašnijim sredinama u Srbiji.

U Preševu i Kuršumliji do sada je očišćeno 1.879.311 kvadratnih metara, a uništeno je 776 komada kasatne municije i 703 komada drugih raznih neeksplodiranih ubojnih sredstava, pa to zemljište sada može bezbedno da se koristi, rekao je Mihajlović.

On je naveo da je u Bujanovcu čišćenje počelo 18. aprila i da se nada da će do kraja godine na području te opštine biti završeno.

Regionalni direktor NPA Emil Jeremić istakao je da su te tri opštine izabrane na osnovu temeljnih podataka, gde se zaključilo da je oko 40 odsto bombi tokom 1999. godine palo na teritorije te tri opštine.

Takođe, budući da je na tom području bilo i žrtava od kasetnih bombi, kako je rekao Jeremić, uvidelo se da je ovo jedan od načina da se reši taj problem.

Lokaciju kod sela Bogdanovac, pored ambasadora Kongstada, posetili su i vojni ataše norveške ambasade u Beogradu Esben As koji je razgovarao s predstavnicima Norveške narodne pomoći i Centra za razminiranje Srbije.

Ambasador Kongstand, koji je i predsedavajući Konvencije protiv kasetne municije, istakao je da je u tom regionu i delu Evrope izražen taj problem zbog čega je neophodno da on bude i rešen i izrazio zadovoljstvo što je Norveška doprinela njegovom rešavanju.

Čisćenje terena od kasetne municije od 29. aprila 2011. godine kada su započeti radovi, završeno je u opštinama Preševo i Kuršumlija, dok su na radovi na području Bujanovca u toku.

Do sada je Norveška narodna pomoć organizovala čišćenje četiri lokacije od kasetnih bombi u opštini Preševo: Buštranje, Buštranje-Đeren, Reljan-Brezovačani i Šatkin Vir, što je završeno pre dve godine, a sa ukupne površine od 975.610 kvadrata uklonjeno je 87 komada kasetne municije i 18 drugih neeksplodiranih ubojnih sredstava.

U toku prošle godine u opštini Kuršumlija na sedam lokacija kod sela Merdare sa 903.701 kvadrata uklonjeno je 689 kasetnih bombi i 684 drugih neeksplodiranih ubojnih sredstava.

Na području Preševa je pronađeno 87 komada kasetne municije i 18 komada raznih neeksplodiranih ubojnih sredstava, dok je na području Kuršumlije 689 komada kasetne municije i 684 komada raznih neeksplodiranih ubojnih sredstva.

Uklanjanje kasetnih bombi iz tri opštine na jugu Srbije sa 3,5 miliona evra finansira Ministarstvo inostranih poslova Norveške, u projektu koji izvodi Norveška narodna pomoć i koji traje ukupno tri godine.

Norveška narodna pomoć je humanitarna organizacija Norveškog sindikalnog pokreta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: