Kuči: Prihvatili smo plan EU

U Briselu su i u petak razgovarali timovi Beograda i Prištine o implementaciji. Đurić rekao da za sada nema saopštenja za javnost. Kuči: Prihvatili smo plan EU.

Izvor: Beta, Tanjug

Petak, 26.04.2013.

07:29

Default images

Šef prištinskog tima Hajredin Kuči rekao je da je albanska strana prihvatila ponuđeni plan Evropske unije.

U četvrtak je dijalogu dva tima, koji je počeo pre podne i trajao do 20 časova u zgradi Evropske službe, prisustvovao specijalni izaslanik EU na Kosovu Fernando Đentilini, a izjava za javnost nije bilo.

Sastanak se u petak odvijao bilateralnim konsultacijama i trojnim razmatranjima svega što bi moralo da se jasno utanači da bi Sporazum mogao što pre i delotvorno da se sprovodi, što je očekivanje Evropske komisije i Saveta ministara EU, koji će u junu ponovo raspravljati o tome da li je Sporazum sproveden.

To i dalji napredak u reformama, podsetili su evropski zvaničnici u Briselu, trebalo bi da omogući da Savet ministara u junu preporuči, a šefovi država ili vlada EU konačno donesu odluku da se Srbiji odredi datum početka pregovora o ulasku u članstvo EU, a s Kosovom počnu pregovori o sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju.

Maja Kocijančič, portparolka visoke predstavnice EU Ketrin Ešton, uoči sastanka radne grupe Beograda i Prištine "kojoj pomažu i predstavnici EU" rekla je da je to "radni sastanak" i nije predviđeno da se o toku ili ishodu daju saopštenja ili izjave medijima.

Zvaničnici u Evropskoj komisiji su naveli da je zatraženo da se zasedanje ove grupe održi što je pre moguće, jer plan treba da bude danas spreman i da o tome budu obaveštene institucije EU.

U timu Beograda, koji učestvuje u radu radne grupe za primenu sporazuma, su savetnik predsednika Srbije Marko Đurić, generalni sekretar Vlade Veljko Odalović i direktor Republičkog sekretarijata za zakonodavstvo Vlade Srbije Dejan Đurđević i drugi zvaničnici.

Kosovski tim na skupu u Briselu predvodi zamenik premijera Hajredin Kuči.

Sporazum, koji su 19. aprila parafirali predsednik vlade Srbije Ivica Dačić i kosovski premijer Hašim Tači, predviđa široka ovlašćenja za zajednicu srpskih opština na Kosovu, pogotovo kada je reč o pravosuđu i policiji, a zadatak timova je da dogovore detalje o njegovom sprovođenju.

Potpredsednica Vlade Srbije za evropske integracije Suzana Grubješić izjavila je da će timovi za implementaciju briselskog sporazuma na današnjem sastanku razgovarati o redosledu realizacije dogovorenih tačaka i rokovima njihove primene.

Vlada Srbije je u ponedeljak dala saglasnost na parafirani tekst predloga sporazuma s Prištinom, a danas će biti održana sednica Skupštine Srbije na kojoj će poslanici razmatrati Vladin izveštaj o dosadašnjem procesu političkog i tehničkog dijaloga sa Prištinom, čiji je sastavni deo i predloženi sporazum.

Vlada Srbije je u utorak donela zaključak kojim je obrazovan tim za izradu plana primene Prvog sporazuma o principima za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine.

Odnos Beograda prema sporazumu, kako je ranije rečeno Tanjugu, zavisiće od toga da li će biti pokušaja da se nametnu unapred utvrđeni planovi implementacije koji Beogradu ne bi odgovarali.

Zadatak tima je, kako je rečeno Tanjugu, da izradi i dostavi vladi na usvajanje plan implementacije briselskog sporazuma, uključujući i vremenske rokove u skladu sa tačkom 12 tog sporazuma.

Razgovor o planu implementacije od suštinskog je značaja za dalju primenu sporazuma, pošto od njegove sadržine zavisi da li će sporazum voditi ka stvarnoj autonomiji za Srbe, rečeno je Tanjugu u izvorima bliskim državnom vrhu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: