SAD za pregovore s Pjongjangom

SAD su i dalje otvorene za "istinite i kredibilne" pregovore sa Severnom Korejom, ali najpre mora da pokaže da je ozbiljna da odustane od nuklearnih ambicija.

Izvor: B92

Četvrtak, 18.04.2013.

17:56

Default images

"Do sada to nismo videli. Ratoborni postupci i reči koje dolaze od severnokorejskog režima zapravo ukazuju na suprotno", rekao je portparol Bele kuće Džoš Ernest, a preneo Rojters.

On je istakao da su SAD "otvorene za kredibilne, istinite pregovore, ali da su za to potrebni jasni signali severnokorejskog režima, signali koje do sada nismo videli".

Severna Koreja je ranije danas postavila teške uslove za razgovore sa Seulom, odnosno Vašingtonom, uključujući povlačenje sankcija Ujedinjenih nacija i nuklearnog oružja iz regiona, kao i garancije o prestanku vojnih vežbi Južne Koreje i SAD.

Seul i Vašington su svake razgovore s Pjongjangom uslovili time da Severna Koreja mora najpre da preduzme stvarne korake ka denuklearizaciji.

Razgovori su postali nova tema u žučnom verbalnom ratu koji je napetost na Korejskom poluostrvu, posle treće nuklearne probe Pjongjanga u februaru, podigao na najviši nivo još od kraja Korejskog rata 1953. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: