Šokenhof: 7 nemačkih uslova ostaje

Frakcija nemačke vladajuće stranke CDU/CSU saopštila da ostaje pri tome da Srbija mora da ispuni 7 zahteva koje je Berlin postavio Beogradu za dobijanje datuma.

Izvor: B92

Četvrtak, 18.04.2013.

16:16

Default images

Andreas Šokenhof je ocenio da do sastanka ministara spoljnih poslova EU u ponedeljak treba da Beograd i Priština jasno, detaljno i nedvosmisleno u pisanoj formi dogovore i da to vlade obeju zemalja treba potpuno da prihvate, kako bi se omogućilo proverljivo sprovođenje navedenih sporazuma do samita EU 27. i 28. juna.

Do tada i Bundestag treba da odluči o početku pristupnih pregovora Srbije.

"Frakcija CDU/CSU je 13. septembra 2012. godine u Beogradu predstavila 'Sedam zahteva Srbiji za početak pristupnih pregovora' i odluku o početku pregovora sa Srbijom doneće u skladu sa tim u kojoj meri su ti uslovi stvarno ispunjeni i koliko je održivo sprovodjenje reformi i sporazuma", rekao je zamenik predsednika frakcije u Bundestagu Andreas Šokenhof.

On je u danas objavljenom saopštenju na sajtu stranke kazao da frakcija CDU/CSU u Bundestagu podržava približavanje Srbije i Kosova EU i pozdravlja spremnost visoke predstavnice EU Ketrin Ešton da nastavi proces dijaloga izmedju Beograda i Prištine, kao i da su tokom procesa dijaloga obe strane napravile važne korake, ali da treba još otkloniti brojne razlike.

Imajući u vidu dijalog Beograda i Prištine, Šokenhof je oceniio da su sada neophodni "jasni i konkretni dogovori" o pravima Srba i ukidanju paralelnih struktura na severu Kosova, kao i o transparentnosti tokova srpskog novca, koje mora da prihvati stanovništvo na severu Kosova. Neophodno je takođe doneti jasan plan za implementaciju ovih sporazuma koji uključuje izveštaj o monitoringu EU, ocenio je on.

Za pozitivnu odluku frakcije CDU/CSU Bundestaga ovi sporazumi moraju, kako je naveo, i da se sprovedu, a to pre svega, važi za oblasti kao što su bezbednosni sektor, uprava i transparentnost tokova novca.

Kako se navodi u saopštenju, za pozitivnu odluku CDU/CSU u Bundestagu neophodno je da obe strane pre početka pregovora - u formi pisanog ili usmenog saopštenja - pokažu "vidljivu volju" da će tokom pristupnih pregovora želeti da pravno obavezujuće urede normalizaciju svojih odnosa sa ciljem da Srbija i Kosovo kao punopravne članice nezavisno i zajednički mogu da ispunjavaju svoja prava i obaveze.

Frakcija CDU/CSU će odluku o početku pristupnih pregovora sa Srbijom doneti samo ako Srbija ispuni prethodno navedene uslove. Prema njegovim rečima, za demohrišćane nije prihvatljiv predlog da se u junu Srbiji dodeli datum početka pregovora, pod pretpostavkom da do tog datuma ispuni odredjene uslove.
U saopštenju se takođe navodi da je za pozitivnu odluku demohrišćana u Bundestagu, važna dobra saradnja Srbije sa Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju, kao i proces regionalnog pomirenja.

Zbog toga je, kako navodi Šokenhof, govor predsednika Tomislava Nikolića prošle nedelje na Generalnoj skupštini UN "jasan korak nazad". "Ako predsednik jedne zemlje uporedi tribunal sa inkvizicijom ili staljinističkim montiranim procesima i ako proces dijaloga koji vodi Ketrin Ešton nazove 'krađom Kosova', onda se postavlja pitanje da li srpska strana podržava eventualni dogovor", navodi se u saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Amerika ima poruku za Rusiju i Kinu

Zvaničnik Stejt departmenta u Birou za kontrolu naoružanja Pol Din pozvao je danas Kinu i Rusiju da objave deklaraciju po uzoru na SAD u kojoj se obavezuju da će o korišćenju nuklearnog naoružanja uvek odlučivati ljudi, a ne veštačka inteligencija (AI).

8:01

2.5.2024.

1 d

Podeli: