Pjongjang ukinuo crveni telefon

Severna Koreja ukinula je vojni crveni telefon s Južnom Korejom koji omogućava prelazak granice radnika zajedničkog industrijskog kompleksa u Severnoj Koreji.

Izvor: B92

Sreda, 27.03.2013.

09:49

Default images

Vlasti Pjongjanga su to danas saopštile Seulu na sastanku predstavnika vojnih delegacija dveju zemalja.

Severna Koreja je nedavno ukinula drugi crveni telefon koji koriste službe avijacije Južne i Severne Koreje.

Današnji korak je veoma važan, jer omogućava da dve zemlje komuniciraju u vezi s prelaskom granice radnika velikog industrijskog kompleksa Kesong. Zvaničnici navode da je oko 900 radnika Južne Koreje danas u Kesangu.

Vlast Severne Koreje veoma je ljuta jer su Ujedinjene nacije nedavno dva puta pojačale sankcije toj zemlji - prvi put zato što je lansirala satelit pomoću balističke rakete dugog dometa i drugi put zato što je, odgovarajući na jačanje sankcija, izvela podzemnu nuklearnu probu.

Zemlje Zapada i UN smatraju da je lansiranje satelita zapravo bilo testiranje rakete dugog dometa koja bi mogla da ponese nuklearnu bojevu glavu.

Severna Koreja poseduje atomsko oružje i do sada je izvela tri nuklearne probe uprkos međunarodnoj zabrani.

Pjongjang tvrdi da Vašington i Seul smeraju da izvedu invaziju na Severnu Koreju.

Pentagon je juče osudio pretnju Severne Koreje da će usmeriti projektile ka američkm vojnim bazama i saopštio da su SAD spremne da odgovore na "svaku mogućnost".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

11 h

Podeli: