Četvrtak, 21.03.2013.

10:12

"Vlada odlučno protiv korupcije"

Predstavnici međunarodnih organizacija pohvalili su radnu verziju nacrta Nacionalne strategije za borbu protiv korupcije.

Izvor: Tanjug

Default images

Oni su pozitivno ocenili spremnost Vlade Srbije da se sa tom društvenom pošašću izbori sistemskim rešenjima.

Šef delegacije Evropske unije u Srbije Vensan Dežer poručio je da borba protiv korupcije ne može da bude borba jednog čoveka, već da mora da bude borba čitavog državnog aparata.

Čašćavanje lekara kafom, pićem ili novcem, nabavljanje testova za prijemne ispite ispod ruke, prekoredni upis u školu ili obdanište, zapošljavanje preko veze, preuveličavanje troškova u javnim nabavkama... Sve ovo, ali i mnoge druge pojave smatraju se korupcijom. Svako ko radi takve stvari biće kažnjen, kažu nadležni, jer strategija predviđa šest opštih načela borbe protiv korupcije.

Opšta načela borbe protiv korupcije Vladavina prava – kojom se garantuje zakonitost postupanja i jednakost pred zakonom Načelo nulte tolerancije – predviđa neselektivnu primenu zakona Načelo oficijelnosti i odgovornosti – koje se odnosi na preduzimanje svih predviđenih mera i utvrđivanje odgovornosti Načelo sveobuhvatnosti primene mera i saradnje – predviđa sveobuhvatnu primenu mera, razmena iskustava i usaglašavanje sa dobrom praksom Načelo efikasnosti – odnosi se na redovno sprovođenje mera i stalnu obuka učesnika

Načelo javnosti – garantuje javnost u donošenju i sprovođenju odluka Sistem u Srbiji počiva na korupciji i zbog toga se protiv nje moramo boriti korak po korak i neprekidno, rekao je ministar pravde Srbije otvarajući javnu raspravu. Osnovni problem u toj borbi je primena zakona, a problem je nastao pre svega zbog nedostatka odgovornosti.

"U nacrtu je posebna pažnja posvećena poboljšanju nadzora nad sprovođenjem ciljeva strategije. Kako strategija ne bi bila samo spisak lepih želja i ostala mrtvo slovo na papiru radna grupa već radi na izradi akcionog plana koji će sadržati niz konkretnih aktivnosti za ostvarivanje postavljenih ciljeva. Prvi put u jednom akcionom planu imaćemo i konkretne instrumente koji će meriti efikasnost sprovođenja zacrtanih ciljeva", kaže ministar pravde Nikola Selaković.

U kancelariji programa UN za razvoj zadovoljni su putem koji je krenula Srbija. Prema rečima Vilijama Infantea, prvi koraci su obećavajući.

"Vlada Srbije je pokazala doslednost u sprovođenju nulte tolerancije prema korupciji i u pružanju podrške vladavini prava. Preuzela je obavezu da se bori sa korupcijom i vidimo da otvara slučajeve protiv javnih ličnosti, privatnih lica, kao i članova različitih političkih partija. Uvereni smo da će ovi slučajevi ići svojim tokom i da će, iz faze prikupljanja dokaza, slučaj prerasti u suđenje, da bi se na kraju eventualno došlo i do presude“, kaže Vilijam Infante iz UNDP-a.

Učesnici su sa skupa poručili građanima Srbije da borba protiv korupcije najviše zavisi od njih samih, jer moraju poštovati etičke principe koje žele da vide kod izabranih političara uvek i svuda, na ulici, u kući, na radnom mestu...

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

107 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina besna: "Tražite rat – dobićete ga"

Ministarstvo trgovine Kine objavilo je danas da se oštro protivi povećanju carina na kinesku robu u Sjedinjenim Američkim Državama i najavilo da će preduzeti odlučne mere da odbrani svoja prava i interese.

17:18

14.5.2024.

1 d

Podeli: