Neverovatan odziv na Foklandima

Stanovnici Foklandskih ostrva masovno su izašli na referendum, raspisan s ciljem da pokažu svetu da žele da ostanu pod upravom britanske krune.

Izvor: B92

Nedelja, 10.03.2013.

09:43

Default images

Danas je završeno glasanje na referendumu, a prvi rezultati se očekuju tokom noći.

Na dvodnevnom referendum je za sada izašla ogromna većina od ukupno 1.650 registrovanih glasača, a prvi rezultati se očekuju tokom noći. Prema rečima posmatrača izbora, do popodneva je odziv bio veći od 70 odsto.

Žitelja Folklandskih ostrva nema previše, zapravo tek ih je 2.563, ali, kako navodi Asošiejted pres (AP), oni čine sve da pokažu lojalnost prema Velikoj Britaniji, koja je ratovala s Argentinom (1982) zbog ovog zabačenog arhipelaga u južnom Atlantiku. "Odziv birača je neverovatan", ocenio je za AFP Bari Elsbi, član foklandske zakonodavne skupštine, koji je takođe stao u red ispred gradske skupštine.

Na glasačkom listiću bilo je jednostavno pitanje: "Želite li da Folklandska ostrva zadrže trenutni politički status, kao prekomorska teritorija Ujedinjenog britanskog kraljevstva?" Većina glasača koje je intervjuisao AP zaokružila je "da".

Stanovništvo je danas, iskazujući lojalnost Britaniji, mahalo njenim zastavama, a neki su i ofarbali kola u boje "junion džeka".

Prilikom glasanja, ostrvljanin Bari Nilson (Barry Nielson) je izjavio: "Referendum će pokazati svetu kako se osećamo, da smo Britanci i da želimo da ostanemo Britanci. Nećemo da imamo ništa sa Argentinom, ama baš ništa".

Na referendumu, koji su inicirali stanovnici tog neplodnog arhipelaga od oko 200 ostrva u južnom delu Atlantskog okeana, od 1.672 glasača će biti traženo da se izjasne da li žele da Foklandi zadrže sadašnji politički status britanske prekomorske teritorije.

Rezultat, koji bi trebalo da bude objavljen sutra uveče, nije sporan - izvesno je da će većina glasača odgovoriti "da" - iako se iščekuje tačan procenat, kao pokazatelj do koje mere se stanovništvo Foklanda drži ideje o ostanku pod britanskom krunom.

"Nije važno šta kažu Argentinci, ostatak sveta neće ignorisati rezultate glasanja", dodao je Elsbi, 57-godišnji doktor iz Velsa, koji je došao na Folkande 1990. po ugovoru na dve godine i ostao tamo do danas.

"Veoma sam ponosan na ovo što radimo danas", naglasio je Elsbi.

Britanija vlada tim ostrvima još od 1833, ali Buenos Ajres tvrdi da su ona okupirana argentinska teritorija.
Foto: Beta, AP
Te dve zemlje su oko Foklanda vodile kratak, ali krvavi rat 1982. godine, podsećaju agencije.

Argentina, čija je obala udaljena svega 400 kilometara od Foklanda, ocenila je predstojeći referendum kao ilegalan, jer su ostrvljani, kako tvrdi, "implantirani" nakon što je vlada u Londonu 1883. izvršila invaziju i proterala argentinsko stanovništvo i stoga nemaju pravo na samoodlučivanje.

London neće razgovarati s Buenos Ajresom o pitanju suvereniteta nad Foklandima, sem ukoliko stanovnici ne budu to izričito tražili.

Argentina je 2. aprila 1982. izvršila invaziju na Foklande i podstakla 74-odnevni rat sa Britanijom u kome je poginulo 649 argentinskih i 255 britanskih vojnika.

Ta invazija je još više učvrstila probritansko raspoloženje ostrvljana, a nepopustljiv stav predsednice Argentine Kristine Kirhner doprineo je da cela nova generacija bude okrenuta Britaniji.

Diplomatska zategnutost između Argentine i Britanije je pojačana od 2010. kada je London ozakonio istraživanje nafte u vodama oko Foklanda.

Ostrvljani ističu da često emocionalni "krstaški napadi" Kirhnerove imaju za cilj da se odvuče pažnja sa rastućih argentinskih ekonomskih problema.

Nekoliko zemalja je poslalo svoje posmatrače koji će pratiti referendum.

Četiri petine od 2.563 stanovnika Foklanda živi u glavnom gradu Stenliju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

42 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

1 d

Podeli: