Hrvatska: Poštovati odluku Haga

Hrvatski ministar branitelja Predrag Matić izjavio je, povodom oslobađajuće presude Momčilu Perišiću, da treba poštovati odluke Haškog tribunala.

Izvor: Beta, Tanjug

Četvrtak, 28.02.2013.

20:24

Default images

"Moramo verovati odlukama Haškoga suda čak i onda kada se lično s presudama i ne slažemo. Slagali se mi lično ili ne s nekom presudom, kao poštovatelji prava poštujemo i presudu Haškog suda", rekao je Matić, prenosi Večernji list na svom portalu.

Gotovo svi hrvatski elektronski mediji i portali preneli su vest o današnjoj odluci Žalbenog veća Haškog tribunala kojom je Momčilo Perišić oslobođen optužbi za ratne zločine u BiH i Hrvatskoj.

Mediji uglavnom prenose samo informaciju o oslobadjajućoj presudi i podsećaju da je prvostepeno bio osuđen na 27 godina zatvora, između ostalog, i zbog propusta da kao nadređeni kazni odgovorne za raketiranje Zagreba u maju 1995. godine.

Haški tribunal oslobodio je danas bivšeg načelnika Generalštaba Vojske Jugoslavije Momčila Perišića optužbi za ratne zločine i naložio je da on odmah bude pušten na slobodu.

“Ako nisu ljudi, sudiće im Bog”

Članice Udruženja majki enklava Srebrenica i Žepa danas su u Hagu izrazile nezadovoljstvo oslobađajućom presudom za Perišića, uputivši teške reči na njegov račun, ali i na adresu Haškog tribunala.

Predsednica Udruženja Munira Subašić rekla je da se ne mogu porediti oslobađajuće presude hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču, kojima se radovala, sa ovom Perišiću.

"Govorili su, Munira se raduje što je Gotovina oslobođen, a videće kad Perišića oslobode. Gotovina je branio svoj prag, a Perišić je išao da ubija na tuđe pragove, to se ne može porediti, ja to odgovorno tvrdim, i to je tako bez obzira na sve", rekla je Subašićeva novinarima.

Ona je ocenila da je ispalo da su "više krivi oni koji su se branili, nego on koji su napadali".

"Mislim da će i ovaj sud biti zabeležen šta je radio i kako je donosio presude", rekla je Subašić.

"Dragi Alah će nama pomoći, a njih ce kazniti", dodala je ona, poručivši da "naši ljudi neće dati da se ovo zaboravi".

Članica Udruženja Kada Hotić kaže da "zločinci, ako nisu dobili presudu od ljudi, ima Boga, a njihova savest će ih proganjati, neće moći da spavaju sa zločinom".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

11 h

Podeli: