Liht: Vlada pokazala hrabrost

Dijalozi u Berlinu i Briselu veoma su značajni za dalji put evrointegracija, a rukovodstvo Srbije pokazalo je spremnost i političku hrabrost, kaže Sonja Liht.

Izvor: B92

Subota, 23.02.2013.

11:56

Default images

Liht je nakon predstavljanja projekta Regionalne akademije za demokratiju rekla da je poseta Berlinu, koju je predvodio prvi potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić, od ogromnog značaja, što je slučaj i sa dijalogom u Briselu.

"Poseta Berlinu bila je od ogromnog značaja, kao što su sve takve posete uoči vrlo značajnih trenutaka na našem putu ka članstvu u EU. Dobijanje datuma nije samo dobijanje datuma, već znači da Srbija stupa u proces koji joj obezbeđuje jačanje reformskog kapaciteta, jačanje institucija i da korak po korak postane uređena država", rekla je Liht odgovarajući na pitanja novinara.

Vučić je u Berlinu, kako je dodala, održao značajno predavanje u kojem nije predstavio samo dijalog sa Prištinom, već ukupne napore Srbije u okviru priprema za pregovore.

"Očigledno je da u Nemačkoj postoji rešenost i otvorenost da se čuje šta ovde ima da se kaže", ukazala je Liht i dodala da je i dijalog u Briselu veoma značajan.

I potpredsednik Nemačkog Maršal fonda za SAD Ivan Vejvoda složio se sa Liht, navodeći da je veoma bitno da se dok traje dijalog Beograda i Prištine, koji je ključan, jednako predano radi na jačanju demokratskih ustanova, pre svega u pravosuđu.

"Ukoliko se bude prepoznalo u zemljama članicama i u Briselu, gde je izvršna vlast, da postoji ta predanost ostvarenju što većeg stepena normalizacije odnosa Beograda i Prištine i jednaka posvećenost demokratskim reformama i pravosuđu, mislim da smo na dobrom putu", rekao je Vejvoda.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

38 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

1 d

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: