Dačić: Slučaj Lazarević nameštaljka

U izveštaju MUP-a u koji je B92 imao uvid, utvrđene veze Branka Lazarevića, bivšeg šefa Dačićevog kabineta sa Šarićevom kriminalnom grupom. Dačić: Nameštaljka.

Izvor: B92, Tanjug

Subota, 26.01.2013.

16:13

Default images

Ministar policije Ivica Dačić rekao je u Pirotu da je sve ovo "nameštaljka" i da nema veze sa Lazarevićem, već sa njim samim.

On je dodao da je razgovarao sa Aleksandrom Vučićem i da nikad nije dobio informacije od državnih službi koje su proveravale Lazarevića da on ima veze sa Šarićem.

"Ako je to tačno, zašto do sada nije uhapšen", pita Dačić. Premijer je rekao da ovo dovođenje u vezu predstavlja kampanju usmerenu protiv Vlade Srbije i njega.

"To je pokušaj da neko kaže - ne mogu ovi više da vode vladu. Vidite kako su kompromitovani", rekao je Dačić novinarima u Pirotu, komentarišući pisanje medija.

"Dosta više sa raznim nameštaljkama, na ovaj način pokušava se reći - nemojte vi baš tako da se ponašate, imamo i mi za vas nešto da objavimo", rekao je Dačić.

Na pitanje ko vodi kampanju protiv vlade, premijer je kratko odgovorio: "Ima ih raznih".

"Pokušava se reći da je moj šef kabineta sarađivao sa Šarićem. Prvo, nikada nije utvrdjeno da je Lazarević upoznao Šarića. Šta je uloga policije i bezbedosnih službi - da me informišu i da mi ukažu na moguće probleme. Nikada me niko nije informisao da postoje bilo kakvi problemi", rekao je Dačić.

Premijer je naglasio da niko nije jači od države i podsetio da je pre nekoliko nedelja tražio da mu se dostave informacije o svakom ko je sarađivao sa Šarićem, a da su mu policija, bezbednosne službe i Vojna bezbednosna agencija odgovorile da nema ničega.

Dačić je upitao zašto se sada neke stvari od pre dve-tri godine "ponovo vraćaju u opticaj, osim ukoliko nisu usmerene protiv vlade".

"Zašto se to ponovo pominje, naročito uoči izbora novog direktora policije", upitao je premijer.

Dačić je dodao da je razgovarao sa prvim potpredsednikom vlade Aleksandrom Vučićem o tom slučaju i da su zaključili da je potrebno utvrditi sve činjenice.

"Uostalom, ako je to tako, zašto do sada nisu nešto preduzeli, ko im je branio i ko je koga štitio", rekao je Dačić i ponovio da je u pitanju kamapanja koja ima za cilj da se kada god se otvore neke druge radnje, stare stvari aktuelizuju, kako bi se bacila senka na ono što Vlada Srbije radi.

Dačić je istako da vlada do sada nije napravila nijednu grešku.

On je naglasio da u novinskim napisima nije pročitao ništa novo i da njegov bivši šef kabineta nije mogao da oda službenu tajnu, jer nije bio u posedu takve tajne.

Dačić je naglasio da do sada nikada nikoga nije branio, pa ni sebe, i da je njegova imovina ostala ista ko i pre 15 godina. Premijer je zaključio da je spreman da svoju imovinu uporedi sa imovinom svojih kolega.

Branko Lazarević od 2010. nije šef Dačićevog kabineta. On je iz MUP-a je prešao u diplomatiju i otišao za atašea u ambasadi u Atini.

Ovom slučaju za B92 nisu želeli da govore ni koordinator službi bezbednosti Aleksandar Vučić, ni direktor policije Milorad Veljović.
Foto: Tanjug
Uprava kriminalističke policije MUP-a Srbije u svom izveštaju od 13. januara 2012. godine piše da je u toku dosadašnjih provera utvrđena "interesantna" veza između Branka Lazarevića, šefa kabineta ministra unutrašnjih poslova Ivice Dačića i pojedinih članova organizovane kriminalne grupe Darka Šarića - Zorana Ćopića i Radovana Štrpca.

Kriminalistička policija piše da je Lazarević Štrpcu tokom 2009. javljao da članove Šarićeve grupe prati i prisluškuje policija, pa da obrate pažnju na komunikaciju.

Lazarevića policija nalazi i u slučaju kupovine "Mitrosrema", kada njegovo ime pominje Nikola Dimitrijević, osuđen na godinu dana kućnog zatvora jer je za Šarića kupio to preduzeće.

O ovim slučajevima B92 je izveštavao i pre tri godine. Tada je ministar policije i vicepremijer Ivica Dačić negirao za B92 da je njegov tadašnji šef kabineta umešan u saradnju sa Šarićem.

"To sve može da se proveri. On je prošao sve provere i kao što ste i videli iz njegovog demantija da se on od 2007. ne nalazi u tom preduzeću, a ni u Upravnom odboru. Ali niko nije iznad Ministarstva unutrašnjih poslova - ni ja, ni neko drugi. Sve se to da lako proveriti", rekao je tada Dačić.

Na opasku B92 da Dačić, otkad je posao ministar, tvrdi da niko od njegovih saradnika iz vrha MUP-a nije mogao da sarađuje sa Šarićem, rekao je: "Oni koji se nalaze na najvišim rukovodećim mestima, prvo prolaze najviše bezbednosne provere i BIA i policije o povezanosti sa kriminalom, tako da takvi momenti verovatno ne bi mogli da budu propušteni".

Prema rečima novinara "Blica" Vuka Cvijića, za Branka Lazarevića policija za sada sumnja da je odavao službenu tajnu, ali ne i da je deo Šarićeve grupe.

"Ovo je zasad pretkrivični postupak - nema nikakve konkretizacije, nema optužnice, nema ni zahteva za sprovođenje istrage ni krivične prijave policije. Sami kontakti po sebi ne moraju da budu nikakav dokaz. Mi imamo primere da su mnogi kontaktirali sa pravosnažno osuđenim licima, Legijom, Radetom Markovićem... Ti ljudi nisu ni procesuirani", rekao je on.

Cvijić dodaje i da postoje najave da su još neki kontaktirali sa Šarićevom grupom, kao i da postoje još neki kontakti samog Lazarevića.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

112 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: